Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6763192 www.bgdnes.bg

Докторът легна в болница заради Плъха

В пловдивска болница е хоспитализиран доктор Иван Димитров, който застреля серийния крадец Георги Джевизов-Плъха, научи "България Днес". Той е приет за лечение, след като се срива психически по време на 4-дневния престой в ареста с обвинение за умишленото убийство на апаша, влязъл в имота му да краде, съобщиха негови близки.

Инцидентът със смъртта на криминално проявения за кражби и грабежи Плъха разбуни духовете в началото на март, когато бе открит студеният му труп. Според прокуратурата д-р Димитров стрелял по крадеца Джевизов с незаконно притежаваното си оръжие и след това се опитал да прикрие стрелбата. Д-р Димитров е категоричен, че е действал в неизбежна самоотбрана.

Реклама

Десетки излязоха на протест, за да защитят лекаря. В крайна сметка Димитров направи самопризнания, а прокуратурата промени обвинението от умишлено убийство в убийство при превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, както и за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси. Лекарят може да отнесе най-много 5 години зад решетките, ако бъде признат за виновен.

След като Димитров е освободен от ареста, се покрива със семейството си в пловдивското село Крумово. Там живеят родителите на жена му Жулиета. Журналисти не спират да ги притесняват навръх рождения ден на дъщеря им и те напускат и това убежище. Остават у приятели, но доктор Димитров се влошава здравословно. Започва да получава мускулни спазми, да се схващат крайниците и краката му, разказват приятелите му, които контактуват с него по телефон. Димитров е бил прегледан от лекар в домашни условия, след което е бил хоспитализиран заради схващания и изтръпвания от кръста надолу. Близките му започват да се притесняват да не получи инсулт или инфаркт заради напрежението и затова го пазят от допълнителни тревоги, като крият името на болницата.

Димитров е ранен на две места. Едната рана е от ножа на Плъха, а другата е получена от удар с предмет по време на боричкането, коментира адвокатът му.

Обвиняемият лекар все още е на работа в УМБАЛ "Пловдив" и няма да бъде отстраняван, защото няма законово основание за това, разкрива още Кутрянски. "Той не е извършил престъпление по служба, за да го махнат от работа", категоричен е маститият адвокат . Смята, че неизбежната самоотбрана е факт, който се потвърждава от множеството травми по тялото на доктора, нанесени от Плъха.

След излизането си от ареста д-р Димитров заяви, че 6 пъти е бил обиран преди фаталния инцидент. Според прокуратурата последният му заявителски материал за кражба в неговия гараж е през 2003 г. Разследващите разкриха и че през 1996 г. срещу Димитров се е водило досъдебно производство за хулиганство. Той е участвал в инцидент с още четирима души. В крайна сметка делото е било прекратено по давност.

Според прокурор Галина Андреева д-р Димитров е дебнел около половин час крадеца, който тарашел гаража му, но не е звъннал на телефон 112. Качил се е, взел пистолета, заредил го е и е слязъл в двора. На камера в близост се вижда как държи пистолет в ръка след инцидента. Бил е изправен по време на стрелбата и това се доказва от наклона на входно-изходната рана на Джевизов. Стреляно е от близко разстояние от горе на долу, тъй като лекарят е висок почти 2 метра, а крадецът - 1,65.

Реклама

По време на боричкането д-р Димитров е паднал, като е ударил лакътя си. Все още се търси ножът, с който е рязан докторът, и тъпият предмет, с който е удрян.

След спречкването по снега в двора остава кръвта на Плъха. Тя е била изрината и нахвърляна в саксия с помощта на авер на Доктора, който е свидетел по делото.

Още търсят патлака

Д-р Димитров е изнесъл оръжието, с което е стреляно по Плъха от къщата и го е скрил. Това коментират от прокуратурата, като уточняват, че още го търсят.

След като става ясно, че трупът на Плъха е открит, д-р Димитров се обажда на втори свой приятел, който най-вероятно е преместил оръжието на друго място. Засега името на втория помагач не се коментира, но той може да се сдобие с обвинение за лично укривателство, за подпомагане на някого да избегне наказателна отговорност.

"Прокуратурата правилно казва, че е направил пълни самопризнания, но в тях никъде той не сочи, че 30 минути е наблюдавал подготовката за извършване на кражбата. Чудно ми е откъде това се приема за факт. Няма как други свидетели да го кажат", коментира още адвокатът на Димитров - Кутрянски.

Реклама
Реклама
Реклама