Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6782205 www.bgdnes.bg

Учени от Токио проектираха ултра тънко ЕКГ устройство advertorial icon

Група изследователи от Университета по инженерство в Токио, в сътрудничество с Dai Nippon Printing, водеща японски компания за печатни услуги, разработиха ултра тънко, еластично ЕКГ устройство, което прилепва за кожата и записва електрическата активност на сърцето, благодарение на електроден сензор.

Устройството се състои от матрица от 16 x 24 микро LED светодиоди и разтегателни кабелчета, монтирани върху тънък гумен пласт в телесен цвят. Дисплеят също е разтеглив (с до 45% от първоначалната му дължина), което позволява максимално добре да прилепне към всяка ръка.

Преносимото устройство може да предава биометрични данни на смартфони или да съхрани данните в облачно хранилище (cloud).

Информацията от разчитането на електрокардиографските вълни може да се изобрази на екрана в реално време или да се съхрани в облачното хранилище или друго устройство с памет.

Очаква се дисплеят, който се слива с кожата на ръката да бъде пуснат на пазара през следващите три години.

Към момента диагностичната апаратура за кардиология бележи стремглав прогрес, като позволява по-прецизна диагностика за по-кратко време.

Възможностите, вградените технологии и компактността позволяват екг изследванията да се провеждат и в домашни условия. Макар че на пазара няма фиксирана за екг апарати цена, тъй като тя зависи от качеството на устройството, може да се каже, че екг апаратите у нас са достъпни, а цените напълно оправдани, особено, ако апаратът може да се свърже с мобилно устройство и не нарушава комфорта на пациента.

Реклама
Реклама
Реклама