Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6787877 www.bgdnes.bg

Подпукаха платиката по Дунав

Риболовът по Дунав в последните дни потръгна много добре. Причината е, че реката вече не е толкова мътна, колкото беше през по-голямата част от март. Нивото също постепенно спада и навлиза в нормалните си стойности за сезона.

Засега големите риби все още са трудни. Шарани, бели амури и сомове се ловят само инцидентно. По-логично е да се потърси платиката, която е гладна. Съвсем скоро тя ще навлезе в размножителен период, затова сега се е концентрирала изцяло върху храненето.

Реклама

Дунавските платики са любим обект на риболов. Ловят се основно екземпляри около половин килограм. Сега най-уместно е да се търсят с фидер или на тежко дъно. Все пак такъмите не бива да бъдат прекалено груби, тъй като тази риба е мнителна към дебели влакна и едри куки.

Подходящи са участъци, където течението на реката не е прекалено силно. В близост до пристанища обикновено се струпват доста платики. Най-добрите примамки за тази риба през пролетта са всякакви видове червеи. Особено стръвни удари ще имате, ако заложите на едър земен червей, който се оставя да виси от куката. На грозд от 5-6 бели червея също може да се очакват прилични платики.

Този вид риба се активизира и по някои от големите ни язовири. Традиционният риболов на платика от язовир "Искър" преди забраната започна. Пасажите вече се насочват в района на устията в подготовка за хвърляне на хайвер. Замята се с фидер на торен червей и резултатите няма да закъснеят. Подходящи места са Шипочанският залив, както и устието на р. Искър в района на Римския мост.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама