Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6792322 www.bgdnes.bg

Разклатено е алибито на Ембака

Разклатено е алибито на Емил Първанов-Ембака, който е подсъдим за убийството на Николай Чивиев-Легионера на автомагистрала "Струма", научи "България Днес". Според защитната теза на подведения под наказателна отговорност за кървавото престъпление на 26 юни 2015 г. той е действал в състояние на афект, когато е ударил с камък бившия боец от френския легион, довел до смъртта му.

Експертизата, която е в подкрепа на тази версия, обаче е отхвърлена от състав на Окръжния съд в Благоевград. Според неприетото от магистратите изследване Емил Първанов е бил в това психологическо състояние в рамките на период от две до пет минути. Това време не съвпада с периода, в който е извършено престъплението. Това се сочат други доказателства, събрани по време на разследването. Според тях интервалът от време, през който се разиграва кръвопролитието на новостроящия се участък от аутобана, е значително по-голям. По тази причина прокуратурата настоява експертизата да бъде отхвърлена и съдът приема искането й. С този акт алибито на подсъдимия за убийството е значително разклатено, обясняват запознати със случая. Ако въпросната експертиза бе приета като доказателство, тя значително би облекчила евентуалната присъда на Първанов.

Реклама

След отхвърлянето на психологичното изследване магистратите разпореждат да бъде направена нова съдебномедицинска експертиза. В нея ще участват двама психолози и двама психиатри. Те трябва да представят заключението от своето изследване на следващото заседание по делото, което е насрочено за 9 май в окръжния съд в Благоевград. В случай че новата експертиза бъде приета, очакванията са процесът да приключи бързо. По делото вече са разпитани всички свидетели, изслушан е и подсъдимият.

Емил Първанов е предаден на съд за това, че: "на 26.06.2015 г., около 13,30 ч., на новостроящ се обект "Магистрала Струма", ЛОТ-4, чрез нанасяне на удар с камък по главата умишлено е умъртвил Николай Чивиев от гр. София, като деянието е извършено по хулигански подбуди".

На едно от предходните заседания Емил Първанов представи своята версия за случилото се. По думите му във фаталния ден той и съпругата му минали през новостроящата се магистрала.

"Видях човек със светлоотразителна жилетка до два гръцки тира, той махна с ръка, но не спрях и продължих напред. Малко след това лек автомобил ме настигна и засече, спря пред мен. От колата излезе едър мъж, над 1,90 м, който се развика. Попитах го: "Ти какъв си?", а той отвърна: "Ти сега ще видиш, боклук мръсен", извади палка и ме удари по ръката. Аз залитнах, препънах се в чехлите, паднах, а после побягнах. Видях, че той троши колата ми, върнах се и чух жена ми да пищи, ръката й беше цялата в кръв. В този момент ми падна пердето и започнах да хвърлям камъни към човека. След този момент всичко ми се губи, аз лесно се паля, но в такава ситуация изпадам за първи път. Той ме удари втори път през рамото с палката и тогава съм хвърлил камък по него." В това време на мястото се появил приятел на подсъдимия – Любчо, и извикал към Първанов: "Ела, ела да видиш, човекът си е глътнал езика"."

"Аз го държах за главата, а Любчо помагаше. После се качихме в колата и се отправихме към болницата. Много съжалявам за това, че един човешки живот е погубен, не съм имал умисъл да го умъртвявам, но исках да защитя мен и съпругата ми", твърди Първанов в обясненията си пред съда.

135 дни се крие

135 дни прекарва в нелегалност Емил Първанов след убийството на Николай Чивиев. Ембака изчезва и е обявен за общодържавно издирване, а по-късно го търси и Интерпол. Въпреки това нито нашите, нито чуждите полицаи успяха да влязат в дирите на беглеца. Той се предаде сам през ноември 2015-а. Прекарва близо осем месеца в ареста и през това време не иска мярката му от "задържане под стража" да бъде променена в по-лека. Като причина за това хора от неговото обкръжение сочат, че той се страхува от отмъщението на бивши колеги на Легионера.

В крайна сметка през юли 2016 г. Ембака е пуснат срещу "подписка". Като мотив за искането на по-лека мярка защитата му изтъква доказателства, които сочели, че той не е извършил умишлено престъпление, а е действал при самозащита.

Реклама
Реклама
Реклама