Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6792326 www.bgdnes.bg

Пробутват стари агнета, цените скачат

6 лева за килограм живо тегло от ферма ще трябва да извадим, ако искаме на великденската си трапеза прясно агнешко месо. В магазина цената скача на 12-13 лева, а на някои места ще достигне дори 17 лв. Най-евтино цяло агне можем да купим в Благоевград, а най-скъпо – в София, показват проучвания.

Оказва се, че заради по-малкия брой агнета – 600 000-700 000, и поради голямото търсене цената на месото още отсега е завишена. Преди година фермерите са предлагали агнешко на цени между 4 и 4,50 лв./кг. До Великден цената ще скочи на 7-8, твърди бившият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

Реклама

В търговската мрежа се очаква цените да достигнат до близо 16-17 лева за кило. По думите на Чилингиров, ако от фермата агнето излиза на 5-6 лева, то нормалната цена на пазара трябва да е 12-13 лева.

Експертът уточнява, че и тази година месото за празника няма да е само с български произход. По щандовете вече има размразено месо, пренесено с контейнери от Нова Зеландия и Австралия. Според овцевъди някои от разфасовките били доставени в големите вериги още в началото на годината, преди да се изостри вниманието на контролните органи. Те предупреждават, че цената не е фактор, по който можем да се ориентираме. Това е така, тъй като търговците предлагат размразеното на цените на свежото месо. Прясното има розов цвят и е сочно. Старото агнешко е с потъмнели кости. Ако искаме да проверим какво месо ни продават, е достатъчно да го натиснем с пръст. Остане ли вдлъбнатина както при хляба, значи то е размразявано. Прясното месо е сухо и при натиск е еластично и възвръща формата си, казват експерти.

Цветомир Христов от обединение "Български животновъди" е категоричен, че няма да има достатъчно българско агнешко за великденската ни трапеза.

"Великден е рано тази година, а много производители ще имат по-късно агнета за клане и за продажба на пазара. Популацията на овцете също намалява с всяка изминала година", допълва с тревога Христов. Той изтъква още, че месо от Румъния се разфасова като българско. То се внася у нас на цена 3,50–4 лева за килограм живо тегло.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама