Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6794415 www.bgdnes.bg

Баретата съди МВР

Повече от 20 часа е държан незаконно за разпит в ГДБОП Златомир Иванов-Баретата, научи "България Днес". Той бе откаран в полицията да разкаже какво знае за похищението на милионерския наследник Адриан Златков миналото лято. В крайна сметка срещу Златко Баретата не са повдигнати никакви обвинения за престъплението и той е пуснат да се прибере у дома. Задържани като помагачи в отвличането са единствено Ивайло Борисов-Ториното и трима негови авери.

Златомир Иванов е задържан, без да са налице каквито и да било данни и доказателства за това, че може да е извършил престъплението. Освен това документът, с който е отведен в полицията, е бил невалиден, категорична е адвокатката на Баретата - Марияна Тодорова. Именно затова тя е подала жалба от името на своя клиент в Административния съд с настояване магистратите да обявят за незаконен последния арест на клиента й.

Реклама

"Всяка една заповед за задържане съдържа основание за задържане на лицето и данни за неговата съпричастност към престъплението, за което е задържан. Аз прочетох цялото дело, тъй като защитавам единия от обвинените като помагачи в отвличането на Адриан Златков - Ивайло Борисов-Ториното. В разследването не се споменава нито веднъж името на Златомир Иванов", категорична е адвокат Тодорова.

"В документа, с който Златомир Иванов е извикан в полицията за разпит, липсват определени реквизити. Всяко лице може да бъде задържано, ако има съмнения към него, но това трябва да стане по определен начин. За да бъде валидна една заповед за задържане, тя трябва да бъде издадена от компетентен орган, да е попълнено основание за задържане, да има съответните подписи и да е в определена форма. Последното в случая не е спазено", категорична е опитната адвокатка.

Претенциите на Златомир Иванов не са финансови, желанието му е единствено задържането му да бъде обявено за незаконно. Причината да търси правата си е, че каквото и да стане в държавата, Златомир Иванов е викан за разпит. За да не го задържат и утре, той настоява проблемът да бъде изчистен, категорична е защитничката му.

"Искам да обясня, че не оспорваме действията на полицията и отвеждането му в ГДБОП, където е държан повече от 20 часа. Оспорваме чисто юридически тази заповед за задържането му, тъй като е направено без правно основание", уточнява адвокат Тодорова.

В крайна сметка като помагачи в похищението на Адриан Златков са обвинени Ивайло Борисов-Ториното, шофьорът му Мартин Марков, Георги Джамбазов и гаджето му Здравка Стефанова. И четиримата в момента са с мярка за неотклонение "парична гаранция". Магистратите са категорични, че срещу тях има само косвени доказателства за това, че са осигурили двата автомобила и сим-картите, използвани при отвличането на Адриан Златков. Кой стои зад похищението на младежа и до ден днешен е неизвестен.

Реклама

Адриан Златков бе похитен на 31 август на метри от дома си в софийското село Герман. Той прекара 12 дни в плен. Младежът бе освободен жив и здрав, след като баща му - собственикът на тузарската къща "Софавто" Тони Златков, плати солиден откуп.

Без претенции към прокуратурата

Златомир Иванов няма да търси обезщетение и да съди прокуратурата, след като бе оправдан по дело за ръководене на наркогрупа. Това потвърди пред "България Днес" неговата адвоката Марияна Тодорова. По думите й досега клиентът й не я е уведомил за такова желание и едва ли ще го направи.

Преди броени дни Върховният касационен съд окончателно оправда Златомир Иванов-Баретата като ръководител на организирана престъпна група за разпространение на дрога. По делото за наркобанда, която според прокуратурата е търгувала с дрога в София, Черноморието и Казанлък, за невинни освен Баретата са признати Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия. Други 7 членове получиха от условни наказания до 5 години затвор.

Реклама
Реклама
Реклама