Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6795994 www.bgdnes.bg

Бащата на Яна - Явор Кръстев: Ако убият Чеци в затвора, ще черпя

"Продадох всичко, за да съдя Чеци за зверствата, които е извършил с дъщеря ми Яна. До последното парче земя продадох. И колата също. Близо 70 хиляди лева ми излезе това ходене по мъките. Трябваха пари за пътуванията до София за делата, за погребението, за паметника. Отключилите се заболявания оставям настрана. Правих всичко, защото вярвах, че убиецът на детето ми ще иде до живот зад решетките."

По време на този разговор почерненият баща Явор Кръстев не се чувства добре. Сърцето му хлопа, пулсът му е 118. Учестява се и дишането му. Бори се да приеме, че убиецът на детето му получи по-лека присъда от очакваната.

Реклама

Миналата седмица ВКС реши Николай Русинов-Чеци да лежи 20 години в затвора за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, извършено през юли 2011 година. Седем от тях му се приспадат заради предварителния арест. След още 5 може да иска предсрочно освобождаване.

Присъдата е определена от близките като "скандална" и "смешна". Първа, от медиите, научава майката Росица. През това време мъжът й Явор Кръстев е в реанимацията в София. Жената хваща автобуса и отива при него на крака, за да му съобщи лошата вест. Първоначално Явор Кръстев мисли, че е станала грешка, защото не е получавал известие от съда. След минути осъзнава, че е изгубил битката на живота си.

"Това бе, което ме държеше - желанието за възмездие. Сега не ми пука дали ще прескоча трапа. Нито дали тоя убиец ще ми плаща кръвнина. Той няма откъде да намери 300 хиляди обезщетение, а и не съм чул някой от почернените ми познати да е получил и стотинка от убийците."

Явор Кръстев не е отчаян, а останал без смисъл и живец човек. Нощите минават в безсъние, дните - между валидоли и цигари. Макар да са му забранили да пуши, е унищожил цяла кутия до обед.

"Мисля, че няма да дочакам Чеци да излезе. Посадил съм си орехче до гроба на Яна и сина ми Томи, който изгубихме преди това, и ми минават мисли, че скоро ще ги последвам."

Зловещото усещане, че само в смъртта родителят ще намери покой, изпълва пространството. Следва дълга пауза мълчание и пред плувналите му в сълзи очи изплуват разтърсващи спомени за началото на кошмара.

Реклама

"Взехме телцето на Яна седмица след като разбрахме, че е жестоко убита. Лежеше гола на масата в моргата в София - цялата в синини, изподрана, а едното й око измъкнато и виси отстрани на слепоочието. Косата й в засъхнала кръв и шума, рошава. Гръдният кош изкривен, смачкан. Патологът ме изведе. Даде ми цигара и се разплака. Каза ми, че убиецът й трябва да бъде рязан парче по парче."

Яна Кръстева бе погребана в затворен ковчег, за да я запомнят приятелите й красива и усмихната. Положена е с дрехите си от абитуриентския бал.

"Тази присъда според мен трябва да бъде проверена. Да бъде търсен отговор, защо съдиите не зачитат мнението на експертите, на вещите лица. За мен Чеци е намерил начин да си плати за леко наказание, след като му дадоха доживот на първа инстанция. Оттам нататък започна протакането - намаляваха с година, две, три на всяко заседание", смята Явор Кръстев.

"Излиза, че да те застрелят е щастие, защото си отиваш за секунда. А не като нея - бавно и мъчително като във филм на ужасите", обобщава Явор. Визира съдебно-медицинските експертизи, според които Яна е агонизирала 25-30 минути, преди да издъхне, усещайки болката.

"Няма да съдя държавата в Страсбург. Защо да взимам пари от хилядите семейства тук, които се борят за оцеляване и плащат данъци? Пари от тях заради един убиец не искам."

Все още Явор Кръстев се надява да срещне Чеци на свобода, очи в очи. "Ще го очистя и ще се предам", не за първи път казва той и има тайна мечта.

"Бих се зарадвал, ако в пандиза са останали хора сред рецидивистите, които да го малтретират ежедневно. Ако пък го убият - ще съм щастлив истински, макар винаги да съм презирал насилието. Ще почерпя всеки, който отмъсти за Яна, защото Чеци не бива да живее", казва без свян почерненият баща.

В схлупената къща на Явор Кръстев в Хърлец навсякъде има некролози на усмихнатата майсторка на детски играчки, която остана завинаги на 28 години. Когато племенницата й, малката Калина, ги види, се крие зад къщата. Израснала е в ръцете на леля си. Доскоро питаше дали ще я види отново. Вече е достатъчно голяма и разбира, че Яна я няма завинаги.

Русинов осъди ченге за часовник

Докато Русинов е в затвора, е завел няколко дела. Едно от тях е срещу полицай, който му откраднал часовник през февруари, научи "България Днес". След като му върнали аксесоара, той завел дело за това, че дисплеят на часовника е счупен, и успял да спечели делото и да прибере 150 лева от ченгетата.

Амбициран от успехите си като самоук адвокат на себе си, Чеци подел и второ дело. В момента съди бившата си жена, с която се развел заради тормоз, упражняван над нея, разказват негови познати. Жената избягала в Англия и взела общото им дете. Чеци продължава да я преследва и от килията.

Реклама
Реклама
Реклама