Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6798428 www.bgdnes.bg

Дрон доставил пищова на беглеца Пелов

Дрон е доставил пистолет за ботевградския килър Владимир Пелов, духнал от Централния софийски затвор във вторник. Това разкриват пред "България Днес" запознати с разследването на зрелищното бягство. Благодарение на оръжието Пелов и приятелят му гей убиец Радослав Колев успяват да неутрализират охраната на пандиза и да изчезнат.

Източници на вестника твърдят, че практиката за нелегални доставки в затвора с дронове се използва редовно, основно за снабдяване с дрога и други забранени вещи. За това преди няколко седмици призна в свое интервю и Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите.

Реклама

"С колегите сме почти убедени, че оръжието на бегълците е доставено именно с дрон. Подобни пратки се получават почти всеки ден, но ние нямаме нито законови възможности, нито техника, за да ги предотвратим", коментира надзирател от софийския затвор пред "България Днес".

Той обясни и как точно стават доставките. Изпращачът се качва на някой от високите блокове срещу затвора. Оттам има пряка видимост, която му позволява да насочи дрона директно към прозореца на килията, където е клиентът. Шефовете на пандиза били наясно как стават нелегалните доставки, но заради липса на техника, която да заглуши сигнала, не можели нищо да направят. В пандиза не достигали и охранители, които да бъдат натоварени с проследяване и залавяне на доставчиците, допълва източникът ни на информация.

"Кой да следи за тези неща? Няма хора. На смяна са 28 надзиратели, 26 от тях са по постовете, останалите двама са ангажирани с извеждането на затворници от килиите", обяснява надзирател, пожелал анонимност.

Той разкрива и още подробности за дръзкото бягство на Владимир Пелов и Радослав Колев. Според неговата версия в основата отново е липсата на персонал. Именно от това се възползват бегълците. Пелов и Колев избират най-подходящото време, за да изчезнат. Това става в момент, в който се доставят колети за затворниците в специално помещение. То е на партера в основния корпус на пандиза. Макар по това време в помещението да има доста бандити, за тяхната охрана се грижи само един служител. Той е невъоръжен и функциите му са да проверява колетите за забранени вещества. В суматохата около отварянето на пакетите Пелов вади пистолета, а Колев размахва огромен нож. Двамата за секунди неутрализират надзирателя и излизат през вратата на помещението. Оттам хукват по коридора към изхода на сградата, където на пост в специална кабинка е само един униформен, който също не носи оръжие. Бегълците го подминават като пътен знак и се насочват към централния изход. Междувременно от помещението с колетите подават сигнал за бягството на кръвожадните убийци. В това време те вече са стигнали почти до изхода с бариерата. Там ги пресрещат други надзиратели. Един от тях сграбчва Колев за дрехата в опит да го задържи. В този момент килърът Пелов стреля три пъти. Надзирателят е принуден да пусне приятеля му Колев. След това двамата хукват по улицата. Охранителите на затвора не стрелят след бегълците, защото пред затвора е пълно с хора и някой може да пострада. Смелост да проследи бегълци проявява единствено чистачката Христина Александрова.

Реклама

"Стреляха по постовия и аз се развиках защо стрелят по човека. Исках други хора да реагират, да видят. В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам. От уплаха нищо не видях", разказа смелата чистачка. Въпреки това тя се втурнала след убийците, но на близкото кръстовище те се метват в тъмна кола. В нея чакат двама въоръжени авери на затворниците. Чистачката успява да запомни номерата на автомобила, но се оказва, че той е фалшив.

След избухналия скандал с изчезването на двамата изключително опасни и брутални убийци стана ясно, че властите отдавна са имали информация за подготвяното бягство. За това призна вътрешният министър Валентин Радев. Единственото, което се прави, е, че Пелов е спрян от работа.

Свидетели треперят за живота си

Той ще дойде да ме убие!

Знам къде живееш! Пак ще се видим! - ми каза в залата стрелецът

Новината за бягството на Владимир Пелов хвърли в ужас и паника родния му Ботевград. Най-уплашени са свидетели, които са давали показания срещу него по многобройните му дела. Хората са се изпокрили, някои дори са напуснали града, след като научили, че бруталният престъпник е на свобода. Пред свои близки част от тях разказват, че се страхуват от отмъщение.

"Сигурен съм, че ако не го хванат, той ще ме ликвидира! Той ми го заяви по време на едно от делата. Сблъскахме се в коридора на съда и той ми заяви: "Знам къде живееш, пак ще се видим!", разказва свидетел по последното дело на Пелов. Той е обвинен за убийствата на братята сводници Цветан Скинара и Марко Петров в Ботевград през 2016 г. Според прокуратурата именно Пелов е изстрелял смъртоносните куршуми срещу Скинара и Марко. Задържаният е категоричен, че по време на двойното убийство е спортувал вкъщи. Бил е под "домашен арест" и чакал решение по друго дело от Върховния касационен съд.

"Аз съм сляп с едното око, а с другото виждам частично. Няма как да съм стрелял четири пъти и да съм уцелил хората в тъмното", твърди Пелов при разпитите. Делото за двойното убийство все още не е приключило.

Самият убиец не криеше, че има намерение да раздава собствено правосъдие на хората, дръзнали да свидетелстват срещу него. В свое писмо от затвора, публикувано от ботевградски сайт, наред с оплакванията, че е натопен, че всички говорили срещу него, твърди, че ще си получат заслуженото.

По време на бягството си Пелов излежава присъда от 32 години за отвличане на трима души, опит за убийство на полицаи и грабеж.

Търсят ги с барети

Веднага след скандалното бягство от затвора на двамата изпечени рецидивисти София е блокирана от ченгета. Завардени са всички изходи на града, но без резултат. По-късно в операцията по издирването на Владимир Пелов и Радослав Колев се включва и отрядът за борба с тероризма. Тежко въоръжени барети блокират Ботевград. Още във вторник вечерта ченгета прибират в местното районно всички близки и приятели на Пелов. В полицията е закопчан и синът на Пелов. Много бързо става ясно, че младежът има алиби за времето на бягството на своя баща. Източници на вестника разкриват, че поне няколко човека са потвърдили, че във вторник следобед синът на беглеца си е бил в Ботевград.

В издирването на Пелов и Колев са включени и служители на Гранична полиция заради подозрения, че двамата може да духнат в чужбина. Една от версиите е, че възможната дестинация на бегълците е Малта, където от няколко години живеят съпругата и дъщерята на Пелов. Под наблюдение е и любовницата на ботевградския килър. За ченгетата е известно, че той има приятелка, която живее в столичния квартал "Младост". Именно там Пелов е арестуван в края на 90-те години. Тогава ченгетата го търсят заради убийството и грабежа на сарафа Генчо Караиванов в Пловдив през 1997 г. Близо две години Пелов се крие в изоставени къщи в Балкана край Ботевград. Слиза и при любовницата си в София. Тогава криминалисти притискат майката на престъпника и тя им казва къде е той. След това ченгета и барети правят засада в "Младост" и залавят Пелов на излизане от хранителен магазин.

Гей убийство на данъчен

Беглецът 28-годишният Радослав Колев е осъден на 26 г. затвор за убийството на компютърния специалист към данъчна служба Румен Шопов, на 53 г. в София. Възрастният мъж е ликвидиран при гей скандал в дома му преди четири години. Шопов хванал за пениса Радослав и това отключило в него спомени от изнасилване в детството. Радослав грабнал чук и започнал да млати Шопов по главата, след това го е удушил, а накрая прерязал гърлото му. Докато се опитвал да заличи следите, в квартирата дошъл 29-годишният приятел на компютърджията - Тихомир Каменов. Радослав нападнал и накълцал и него с нож, но не успял да го убие.

Радослав е излежал три присъди за грабежи над жени, като в един от случаите е нанесъл средна телесна повреда. В друг случай пък избягал от конвоя си в Медицинска академия. Последната присъда излежал 54 дни преди да извърши жестоките нападения над данъчния.

Лежали в килията на Крокодила

Бегълците убийци Владимир Пелов и Радослав Колев са делели килия в Централния софийски затвор със сочения за магистрален грабител Емил Милев-Крокодила. Милев и двамата убийци се събрали заедно наскоро и веднага станали първи приятели, разкриват източници от пандиза. За това един от първите разпитани е именно Крокодила. Според запознати той не е казал нищо съществено на разследващите.

Самият Милев има богат опит в укриването от властите. Покрай многото си дела Крокодила дълги години живееше в нелегални землянки из планините край София. Тяхното местонахождение е неизвестно и до ден днешен. Това кара ченгетата да подозират, че Пелов и Колев може да са насочени към тях от съкилийника си и добър приятел Крокодила.

Реклама
Реклама
Реклама