Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6809004 www.bgdnes.bg

Българите - най-бързите касапи в света

Българи транжираха четвъртинка теле, цяло агне, две половинки прасе и шест пилета за по-малко от час. Другите отбори правеха това в продължение на близо три часа. Това разказа с гордост пред "България Днес" Вихрен Димитров, организатор и основен спонсор на българския тим, който събра очите на световното първенство по транжиране в Белфаст. Сънародникът ни Ангел Найденов от Ловеч бе избран за най-ловкият и скоростен обезкоствач на форума в столицата на Северна Ирландия. Освен приза той спечели и възможността да представя страната ни като част от световния тим по транжиране.

"Макар че участваме за първи път, ние показахме на света, че сме най-добрите с ножове в ръце, което е и същината на месарския занаят. Не се класирахме на първо място, тъй като сборът от точки е комплексен и включва аранжиране. Но това няма кой знае какво значение, след като направихме много добра реклама на страната ни, а и шашнахме всички", заяви Димитров. От думите му стана ясно, че новозеландци, австралийци и ирландци, които от години се славят като корифеите в транжирането, са свалили шапки, буквално и преносно, пред уменията на шестимата българи. Тимът ни е аранжирал идеално обезкостеното месо под формата на огромен трибагреник с размери три на два метра, което също е впечатлило както опонентите, така и жури, и публика. В естетическото представяне обаче опитът си каза думата, споделя Димитров. Той е на мнение, че многогодишното участие на другите отбори, финансовите им възможности и разпознаваемостта са се оказали решаващи в крайното класиране. То още не е обявено официалното, но най-вероятно ще сме трети или четвърти, смята организаторът на отбора ни.

Реклама

Световното първенство за месари се провежда от 10 години. Негови инициатори са новозеландците и австралийците. Впоследствие се включват и държави от Европа - Англия, Франция и Испания. С участието си и приза в Белфаст България стана първата страна от Източна Европа, която не само е участвала, но и печели като дебютант.

Димитров е категоричен, че през 2020 г., когато ще е следващото състезание, имаме реални шансове да станем и първи. Предприемачът иска да организира и Балканско първенство, като направи страната ни домакин.

"Притежаваме вече ноу-хау, невероятно месо и желание, така че нищо не ни спира. Истината е, че имаме изключително качествени животни, за което хората на Запад не знаят, а това е възможност за разширяване на пазара, за нови икономически връзки и пр. Ще популяризираме качеството на нашето месо", зарича се Димитров.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама