Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6812975 www.bgdnes.bg

Шарани като прасета на "Ивайловград"

Огромни шарани ловят рибарите по язовир "Ивайловград"! Това установи екип на "България Днес", който лично инспектира един от най-богатите на риба язовири у нас. Водоемът е разположен в Източните Родопи и се слави с добрата си популация от различни сладководни видове.

Замятането на въдици ще продължи до 15 април, когато влиза в сила пролетната забрана за риболов. Тя важи за почти всички водоеми в страната, разположени под 500 метра надморска височина. Използвайте последните дни, за да потърсите големите ивайловградски шарани. Те са охранени като прасета, а атрактивните им скокове могат да бъдат забелязани по всяко време.

Реклама

Сега рибите са излезли масово в плитчините на язовира под селата Бориславци и Малки Воден. Водата е мътна, а нивото - много високо. Рибарите от постоянното присъствие споделят, че от 3-4 години водоемът не е бил толкова пълен. Водата е заляла храсталаци и върби, а това са перфектните пролетни местообитания за мирните риби. Шарани, каракуди, морунажи и бабушки навлизат в плитката вода, където се подготвят за хвърлянето на хайвера.

В тези местообитания водата се затопля много по-бързо и затова огромни пасажи навлизат из залятата растителност. Методът на риболов за големи шарани там е лесен. Лови са на дъно с максимално опростен монтаж. Поставя се крайно олово, а над него къс повод с кука. Местните специалисти твърдят, че най-добрата примамка за това време от сезона е едрият земен червей. Колкото по сочен и гъвкав е, толкова по-добре.

Шараните се търсят в близост до потопените във водата тръни, храсти и върбови дръвчета. Често има удари и на каракуди, като преобладават екземпляри над половин килограм. Шараните могат да достигнат до 15-20 килограма, затова слагайте здрави куки и влакна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама