Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/6822409 www.bgdnes.bg

Васил Михайлов с "Аскеер" за цялостен принос

Бина Харалампиева и Иван Пантелеев

с най-много номинации за 28-ото издание на наградите

"Лисичета" от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева в Народния театър, "Зимата на нашето недоволство" на същата режисьорка в "Зад канала" и "NeoДачници" на Иван Пантелеев, отново в Народния, са представленията с най-много заявки за статуетки "Аскеер". 28-ото издание на наградите, създадени по инициатива на Театъра на българската армия, по традиция ще се състои на 24 май, а наградата за цялостен принос отново ще бъде присъдена на Васил Михайлов - въпреки че актьорът вече отказа да приеме аналогичен приз от "Икар".

За номинациите са били разгледани 100 представления с премиери между 1 април 2017 г. и 31 март 2018 г. 58 от тях са били реализирани в София, а 48 - в останалата част от страната. За първи път с цел пълен поглед върху сцената за наградите са били разглеждани и постановки на самия Театър на армията.

Между много добър и добър - такива бяха оценките на присъстващите на пресконференцията членове на журито за отминаващия театрален сезон. Според критика проф. Виолета Дечева известните лица на българския театър са затвърдили високите си постижения през годината и номинациите илюстрират разнообразието в търсенията им. Българският театър откри своята посока и я следва, посочи тя. За разлика от наградите на Съюза на артистите "Икар", в чиито номинации доминира "Танцът Делхи" на Галин Стоев в Народния театър, тук най-много заявки за награди имат двете постановки на Бина Харалампиева. "Лисичета", която изпъкна при икарите, е с номинации за главна женска роля на Теодора Духовникова, поддържаща роля на Ана Пападопулу, сценография и костюми, а "Зимата на нашето недоволство" - за поддържащите роли на Малин Кръстев, Василена Атанасова и музиката на Асен Аврамов. Нито едно от двете обаче не намира място в категорията "Спектакъл на годината". "NeoДачници" на другия виден гост на Народния театър - работещия в Германия Иван Пантелеев, също е с три номинации: за представление, главна мъжка роля на Юлиян Вергов и режисура (представлението имаше премиера през март, след разглеждания от "Икар" период). "Танцът Делхи" е последната от трите номинации за режисура и макар да липсва другаде, също е сред претендентите за представление на годината. От журито посочиха, че не е необичайно в процеса на гласуване в тази категория да бъде излъчен спектакъл, който е бил силен претендент за много други номинации, макар да не е влязъл във финалните тройки. Такъв е случаят с "12-те гневни" на Пламен Марков в театър "Възраждане", който е третата номинация за представление на годината.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама