Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6822859 www.bgdnes.bg

Ловецът на сомове Цецо Цветанов: Хванах чудовището от Лох Нес!

На няколко пъти опита да обърне лодката и да ни удави, разказва рибарят

"Хванах чудовището от Лох Нес!"

Това възкликва развълнуван ловецът на риби гиганти Цветомир Цветанов от София, когато вижда какво животно е издърпал с въдицата си до лодката. Зейналата паст на звяра може да погълне човек, а тялото и опашката му са по-дълги от самия плавателен съд. Не прилича на риба, а по-скоро на гигантско митично създание.

Епичната битка се разиграва в ранните часове на петък, 13-и. Нещо огромно се закача на кукичката на рибаря. Цецо и неговият приятел Георги Томов веднага скачат в лодката, а третият от дружината - Нино Ролински, ги направлява от брега. Тримата са отишли на риболов за сомове по река Вардар, близо до границата между Гърция и Македония. Мястото е популярно сред българските въдичари, които търсят силни емоции.

Реклама

"Първият удар беше към 9 вечерта. Хванахме малък сом - около 12 кг. След това още един - 20 кг. Втората нощ около 5 и половина часа сутринта настъпи зверският удар. Скочих аз в лодката, Георги се качи с мен, той ми беше основният помощник. Борбата продължи почти 3 часа", разказва Цецо пред "България Днес".

"Много пъти докарвахме чудовището до лодката, но като ни усети, разтегляше отново по 100 метра. Направо си ни теглеше с все цялата лодка, която е гумена и дълга 2,80 м."

Какво ли е животното, закачило се на въдицата им в тази река? Те са заметнали на голям вир, дълъг 1 км и широк около 80 м. Дълбочината е 7-8 метра. Има паднали дървета. Именно в тези дълбини се спотайвало гигантското същество.

"То си беше направо чудовище. Като го видях с фенера рано сутрин на петък, 13-и, главата му изглеждаше точно като на чудовището от Лох Нес. Не се уплаших, но все пак е тръпка и много голям адреналин", продължава майсторът на сомовете.

"На няколко пъти рибата щеше да ни преобърне и да ни удави. Хванах сома за устата, но от тежестта го изпуснах и тогава за малко не обърна лодката. Звярът ни въртеше като пумпал. Много тежка и мощна риба. 4-5 пъти ни изми очите, като пляскаше с опашката си. Брутален риболов!", добавя още Цветанов.

"Реката беше вдигнала доста нивото и затова риболовът с лодка беше опасен. Голям риск си е. Надолу по течението започват и бързеи. Опитвахме се да не ги достигаме, защото не знаем сомът колко ще ни тегли. Попаднем ли в бързеите, става лошо. Вързахме рибата отстрани до лодката с въже. Като стигнахме брега, Нино ни помагаше да я издърпа на сушата."

Реклама

Водното чудовище се оказва рекорден речен сом с тегло 86 килограма. Още на следващата нощ българската дружина успява да пребори още един подобен исполин, тежък 77 кг. "Всички сме мъже по 2 метра и 120 кг. Вижда се на снимките колко големи са рибите, защото много завистливи хора има и не вярват", опровергава ги Цецо.

Той издава специално за читателите на "България Днес" и някои тайни за това как се хващат сомове великани.

"Извадихме късмет, че имаше активност на сома. По-малки риби хвърчаха подплашени над водата. Използвахме една кофа каракуди за стръв. На куката се закача риба примамка с тегло около половин килограм. Лови се по метода на буй. Стръвта се пуска с лодка в близост до потопените във водата дървета и клони. Използваме много яки въдици с акция 300-600 грама, макари с размер 1000, плетено влакно с дебелина до 1 милиметър и куки с големина десет нули. Имал съм много късания на огромни риби", разкрива майсторът на сомовете.

Цецо Цветанов споделя, че ходи за риба още от дете. "Уловил съм хиляди сомове. Ние, тримата рибари, обикаляме заедно водоемите от доста време вече." Компанията е използвала последните дни за риболов, тъй като от 15 април там вече тече забрана заради размножителния период на рибите.

Реклама
Реклама
Реклама