Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6822949 www.bgdnes.bg

1 млн. евро рушвет за кметицата на „Младост“

Категорично има доказателства, че кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са пипали банкнотите от получения 70 хиляди евро рушвет. Това обяви вчера на свикания специален брифинг шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев. По думите му малко преди предаването на парите те са маркирани от експерт на МВР със специално вещество, което оставя следи по всеки докоснал банкнотите.

"След като задържахме кметицата и заместничката и химик от МВР взе проби в присъствието на адвокатите им. Щом пуснахме специална светлина, ръцете им буквално светнаха. В този случай няма как да се говори, че парите са подхвърлени. Ако са подхвърлени, защо те са ги пипали", коментира Гешев.

Реклама

Твърденията на прокурорите вчера за пореден път бяха поставени от съмнения от близки на задържаната кметица. Хора, говорили с нея веднага след акцията, обясниха пред "България Днес", че Иванчева е имала следи от химикала единствено по устните си и лакътя.

"Това не доказва, че е пипала парите. Може, докато я държаха повече от пет часа на улицата, ченгетата да са направили някаква врътка", коментираха приятели на Иванчева.

Самата тя продължава да твърди, че всичко е инсценировка от бизнесмени заради борбата и да спаси градинките в квартала от застрояване.

Междувременно от прокуратурата обявиха, че освен следите имат още множество категорични доказателства срещу Иванчева. На вчерашната пресконференция стана ясна и цялата схема около получаването на рушвета.

Разследването на кметицата започва в края на миналата година след сигнал от бизнесмен. Мъжът дълги години живее в чужбина и след завръщането си купува терени в „Младост“. Върху тях имал намерение да издигне няколко сгради с обща застроена площ от 49 000 кв.м. Въпреки издаденото разрешително от главния архитект на Столичната община Здравко Здравков Иванчева повече от година отказвала да му придвижи документите, макар срокът за това да е една седмица.

Отчаян от забавянето, анонимният бизнесмен подавал множество сигнали до Йорданка Фандъкова и общинския съвет, дори завел дело срещу кметицата на „Младост“. Резултат така и нямало.

Реклама

В началото на февруари бизнесменът получава обаждане от бивш кмет на „Младост“, в което му се казва, че цената за разрешаването на този проблем е 20 евро на квадратен метър, или общо около 1 млн. От прокуратурата не обявиха неговото име.

Чувайки за грозното изнудване, строителят моментално подава сигнал до прокуратурата и по съвет на разследващите приема среща с посредника. След няколко разговора с посредника се разбират, че заради огромната площ може да му бъде направена отстъпка и вместо милион да плати само 500 000 евро рушвет.

Уговорката била да плати 250 бона за първата сграда, а самата сума разделена на части.

След договорката с посредника прокурори и ченгета сформират специални екипи, който поставят под денонощно наблюдение Иванчева и посредника. Следенето продължило 20 дни, защото през това време Иванчева по различни поводи отказвала да направи среща с изнудвания бизнесмен, за да прибере парите.

Кметицата според прокурори се съгласява да вземе парите във вторник. Сутринта тя уведомява за това посредника, който пък си уговаря среща с бизнесмена. На нея предприемачът му връчва вноската от 70 000 евро, които са белязани от МВР. След предаването на рушвета двамата се разделят, а посредникът звъни на Иванчева по телефона. Уговарят се кметицата да дойде със своята заместничка в кафене до градинката "Кристал". На срещата посредникът им предава сумата от 56 хиляди евро, като задържа останалите 14 хиляди като комисиона. През цялото време ситуацията е контролирана от ченгета и прокурори. След раздялата на Иванчева и посредника те се намесват и ги арестуват поотделно.

Три десетилетия може да лежи

С обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери се сдоби официално вчера Десислава Иванчева. За подобно престъпление законът предвижда между 10 и 30 години затвор и конфискация на имуществото. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев обясни, че до момента почти няма съдебна практика по този член от Наказателния кодекс, тъй като досега никога не е била залавяна подобна сума, обясни Гешев.

"Това е най-голямата сума, с която някой държавен служител е хващан до момента", допълни Гешев.

С обвинение за помагачество при получаването на рушвета се сдоби и заместникът на Иванчева Биляна Петрова и бивш кмет на район "Младост", който играел роля на посредник в корупционната схема.

Освен аферата с рушвета обвинителите проверяват и сигнали за умишлено забавяни преписки за строежи от екипа на Иванчева. Шефът на спецпрокуратурата обясни, че в част от оплакванията също имало данни за искани подкупи. В случай че те се докажат, Иванчева и двамата й колеги може да се сдобият и с обвинение за организирана престъпна група и пране на пари.

Реклама
Реклама
Реклама