Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6824211 www.bgdnes.bg

Тежки санкции за "Левски"

Тежки санкции очакват "Левски" след действията на определени фенове на клуба по време на мача срещу ЦСКА-София (2:2). В началото на второто полувреме от сектор "Б" на стадион "Васил Левски" полетя самоделна бомба, която падна близо до полицаите и рани тежко служителка на реда.

Инцидентът ще бъде разгледан от Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз днес, а наказанието ще е сериозно. Според правилника на централата за "хвърляне на предмети по пистата, към терена или трибуните - преди, по време и след края на срещата" има няколко варианта.

Реклама

Според първия, при който предметът е паднал извън терена и е влязъл в съприкосновение със служебно лице и е причинил нараняване, следва лишаване от домакинство от един мач и парична глоба от 4000 лв. за клуба. Ако се прецени, че е с тежки последствия, санкцията е доста по-солена. "Левски" ще бъде лишен от домакинство за три мача. Глобата ще е 10 000 лв. Всичко зависи от тълкуванията на хората в ДК. Ако наложат най-тежката санкция, това ще означава, че "сините" ще играят без публика (в последните години с това заместват лишаването от домакинство) в реванша за Купата на България с ЦСКА-София в сряда, както и двубоя с "Ботев" (Пд) на 4 май. За втория мач са предвидени големи чествания на "Герена" по случай 75-годишнината от рождението на легендата "Георги Аспарухов".

Комисията ще заседава днес по обед, а в "Левски" очакват със свити сърца какво ще е наказанието. От клуба вече спряха предварителната продажба на билети за мачовете си с "Верея" за първенство в събота и с ЦСКА-София за купата. "Сините" обмислят да предложат и двубоят с "червените" да е на "Герена", ако бъде без публика.

Източници на "България Днес" от БФС споделиха, че все пак санкцията най-вероятно ще е по-леката - 1 мач без фенове. Така "Левски" няма да разчита на подкрепата на публиката си само в мача с "Верея" утре.

Полицията предприе невиждани досега мерки, след като бе ранена служителка на реда. Полицайката се е намирала в един от входовете на стадиона заедно със свои колеги. Хвърлената бомбичка е счупила стъклото на вратата. Парчета от него са попаднали в окото на пострадалата. Всички фенове на "сините" бяха задържани на стадиона след края на последния съдийски сигнал. Униформените заедно с представители на фен клубовете и ръководителите на стюардите прегледаха видеозаписите от инцидента. Благодарение на тях бе свалено описание на извършителя. Шефът на стюардите на "сините" сподели пред "България Днес", че е въпрос на време да бъде задържан лумпенът.

Последва извеждане на привържениците от сектор "В". Те бяха преведени през пистата и излизаха през два входа на централната трибуна. След това от "Б" бяха пуснати само жените и децата. Останалите вътре ултраси излизаха един по един, като всеки, приближаващ се максимално до описанието на метналия бомбичката, беше задържан. Така в районните се оказаха около 40 човека. Последва филтриране посредством взимане на натривки от ръцете на задържаните, за да се установи дали са имали допир до експлозивни материали. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали е арестуван извършителят.

"Изключително неприятен, грозен инцидент - каза заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов. - Бомбичка, самоделно направена - не говорим за пиратка. Ако нямаше врата и стъкло, което да се счупи, най-вероятно пораженията по колегите щяха да са по-тежки, защото бомбичката щеше да падне върху техните тела. Разговаряхме с тарторите от агитката на "Левски", те се разграничават от това поведение."

Реклама
Реклама
Реклама