Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6824361 www.bgdnes.bg

Кметицата на „Младост“ с тумор в мозъка

Тумор в мозъка има арестуваната заради вземане на подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това разкриха пред "България Днес" нейни близки. По тяхна информация образуванието на Иванчева е открито преди няколко години. След множество лекарски намеси състоянието й е стабилизирано, но в случай че лечението спре, може отново да прогресира.

Освен онкологичното заболяване кметицата има и проблеми с щитовидната жлеза. Заради тях Иванчева няколко пъти през последната година влиза в болница заради получени кризи, допълват нейните близки и се молят състоянието й да не се влоши в ареста. Вчера близките на Иванчева предадоха огромна папка с епикризи и медицински заключения на нейните адвокати. Надеждата им е те да се предоставят на съда при разглеждането на мярката за неотклонение и Иванчева да излезе на свобода.

Реклама

"Много съм притеснена за Деси. Каквото и да говорят прокурорите, аз не вярвам, че тя може да направи подобно нещо", коментира притеснена майката на Иванчева - Любка.

Новината за ареста на дъщеря й и телевизионните кадри как стои с белезници на улицата я докарват до нервна криза.

"Болна съм от диабет, синдром на Хашимото, едната ми клапа на сърцето не работи. Когато видях Деси, устата ми буквално залепна, вдигнах захар и кръвно", допълни баба Любка. Възрастната жена се надява, че дъщеря й ще излезе от ареста, за да се грижи за нея.

Освен здравословните проблеми адвокатите на Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова продължават да твърдят, че няма категорични доказателства за взетия подкуп от 70 000 евро.

"Имаме много неща да кажем по случая, но не смятам да нарушавам следствената тайна, както го направи прокуратурата. Затова сериозно се готвя за мярката за неотклонение", обясни пред "България Днес" Ирен Савова, която е адвокат на зам.-кмета на столичния район "Младост" Биляна Петрова. Коментар за момента отказва и защитникът на кметицата Иванчева Марин Марковски.

От спецпрокуратурата държат на тезата си, че Иванчева и заместничката й са взели рушвета. За момента двете са обвинени за получаване на 70 000 евро от бизнесмен, за да му придвижат документите за строеж.

Реклама

"Прокуратурата има записи и събрани доказателства, представляващи всичко, за което един прокурор може да мечтае", обяви вчера Иван Гешев, административен ръководител на специализираната прокуратура.

Това стана повод вчера държавното обвинение да обяви, че ще иска постоянен арест за Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника, дал им парите. Макар и името му да не е обявено официално, разследващи не отричат, че става дума за бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров. Според версията на прокуратурата именно посредникът е взел парите от изнудвания бизнесмен и ги е предал на Иванчева и заместничката й.

Веднага след ареста му куриерът чистосърдечно си признава всичко. Вчера от прокуратурата обявиха, че показанията му вече са дадени пред съдия, което ги прави годно доказателство. Признанията не смъкват вината му и той също има обвинение като помагач в изнудването и получаване на подкупа.

Районният кмет - с вързани ръце и без пари

Не само кметът на "Младост" Десислава Иванчева е буквално с вързани ръце. Всеки районен кмет в Столична община е в това положение. Районните кметове, въпреки че са избираеми, не разполагат с голям бюджет. Средствата, които получава всяка районна община, зависят от решението на Столична община. Често инфраструктурни проекти, големи инвестиции и строежи се съгласуват с общинския съвет, а данъците на гражданите от съответния район отиват в бюджета на СО, а не в районния. Кметовете на райони нямат право и на кандидатстване по проекти, финансирани от еврофондовете, както и липсата на финанси често пречи на подобряването на инфраструктурата в кварталите - (тротоари, улици, осветление) и инициативите на самите кметове. Така въпреки че районният кмет има възможност за инициативи в озеленяването или почистването на "вилаета" си, то при нужда за средства за облагородяване на кварталите им трябва отново разрешение от общината.

Въпреки това районният градоначалник не е съвсем безгласна буква. Управниците на общините в столицата имат право да дават разрешителни за търговия в районите си, както и да спират строежа на сгради до 6 етажа.

Реклама
Реклама
Реклама