Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6824388 www.bgdnes.bg

Георги Братоев след бунта във волейбола: Не вярвам в обвиненията към Стойчев

Разпределителят на националния отбор по волейбол Георги Братоев защити треньора Радостин Стойчев, който стана жертва на най-мащабния бунт в историята на италианското първенство. Специалистът беше освободен от тима на "Модена" в сряда вечер. Това се случи часове след като целият тим на 12-кратния шампион на Италия скочи срещу наставника в телевизионно предаване. Лидерите Ъврин Нгапет и Бруно Резенде обвиниха българина в нечовечно отношение и липса на разбирателство с играчите.

"Точно какво е станало са наясно само хората от кухнята - анализира пред "България Днес" ситуацията Георги Братоев, който в момента води тима на "Лукойл Нефтохимик" към титлата в родното първенство. - Гледах на живо предаването. Някои от нещата, които се казаха, не са така. Не мога да повярвам, че няма да пусне играч, ако дядо му е починал. Ще ви дам пример с мен. Когато играх при него, а синът ми имаше температура, ме пускаше от тренировка. Обвиненията може да са истина само ако Стойчев се е променил тотално в рамките на една година."

Реклама

Разпределителят се съмнява силно и в цялостната позиция на отбора.

"Отидоха целият тим, но в предаването говориха само трима - анализира бунта Георги Братоев. - Когато попитаха Тине Уранаут, не каза нищо лошо за Стойчев. Познава го добре, защото работи с него вече втора година. Резенде и Нгапет обичат да играят волейбол, както си знаят, а Радо има принципи. Той е записал толкова много успехи на клубно ниво, както никой друг в отбора на "Модена"."

Според Братоев лидерът на въстанието Нгапет не е морален човек.

"Не може личност, която удря човек с автомобил и след това изобщо не спира, за да види какво се е случило, да бъде лице. Страхотен играч е, има успехи, но нека хората да преценят дали е достоен", допълни разпределителят.

Българският национал не е видял никакво напрежение по време на полуфиналния плейоф между "Модена" и "Лубе Чивитанова" след 1:3 в серията.

"Двата тима бяха абсолютно равностойни. "Модена" изпуснаха четири мачбола в третия мач и можеше да бъде много по-различно. За мен "Лубе Чивитанова" имат по-качествените волейболисти и няма нищо срамно да загубиш", завърши Братоев.

Легендата на родния волейбол Владимир Николов, който също е работил през годините с Радостин Стойчев, не пожела да вземе конкретно отношение по казуса, защото не е запознат в детайли с двете страни. Той отбеляза, че играчите на "Модена" трябва да изпълняват визията на треньора.

"Ако искат да играят, както те желаят, тогава да го правят пред блока - добави Владо Николов. - Те са скъпоплатени професионалисти. Когато се види, че визията на треньора не дава резултати, тогава могат да се докажат при следващия. Работили сме с Радо през годините. Той е изключителен специалист и най-успешният български треньор. Не е коректно да се коментира самата ситуация, без да имаме реална представа за случилото се." Редакцията потърси и Радо Стойчев за коментар, но специалистът не отговаряше на своите мобилни телефони. Вицепрезидентът на българската федерация Любо Ганев скочи срещу Стойчев във фейсбук с пост на италиански: "Най-накрая! В България го разкрихме преди 6 години", написа Ганев.

Реклама

Писмо от шефката

Президентът на волейболния клуб "Модена" Катя Педрини пое вината за скандала върху себе си. Тя написа сърцераздирателно писмо във фейсбук.

"Представях си, че трябва да заложа на компетентността на един отличен треньор и на таланта на страхотни шампиони - отбеляза Педрини. - Не провървя. Сгреших. Съжалявам за Радо. Може би клубът, който управлявам, не бе в състояние да му помогне да разбере до дъно реалността в „Модена“. Със сигурност това е моя вина. Съжалявам за играчите. Може би трябваше да ги послушам преди неудобния епилог."

Реклама
Реклама
Реклама