Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6824881 www.bgdnes.bg

Смърт помрачава Вечното дерби

Ранената полицайка вече е по-добре

Момиче едва не загива на трибуните на "Българска армия"

Сериозно ранената полицайка по време на мача ЦСКА-София - "Левски" има всички шансове да се оправи напълно и зрението на нараненото й око да бъде почти напълно възстановено, съобщиха от болница "Царица Йоана", където бе приета за лечение пострадалата.

24-годишното момиче пострада, след като запалянковци метнаха самоделна бомбичка, която гръмна до нея, пръсна стъкло и парчета се забиха в лицето и окото му. Заради инцидента има задържани и се изяснява кой е виновен за вандалската проява, казват от полицията.

Реклама

За съжаление неприятният инцидент на последния мач "Левски" - ЦСКА не е единичен случай. През годините са се случвали много инциденти, сбивания и дори смърт! През 2000 година загива младият юрист Младен Младенов, покосен от самоделна бомбичка, направена по популярния начин от миниум, бронз и камъчета, увити в алуминиево фолио.

Инцидентът става на столичния булевард "Патриарх Евтимий", където Младен си пие кафето с приятели след мача между "сини" и "червени". За нещастие части от агитките на двата отбора се измъкват от полицейските кордони и се спречкват именно в този район. Бомбичката не е предназначена за Младен, но случайно го удря в гърба, а заради нараняванията през нощта почива в болницата. Разследването установява, че виновни за фаталния инцидент са Кристиян Петков и Ивелин Николаев, по-известни сред феновете като Чочо и Черупката.

Двамата са едни от тарторите на новата тогава фракция "София-Запад", която има офис и заведение на тихата софийска улица "Сердика". Именно там двамата и съмишлениците им приготвят бомбичките и други оръжия за побои, които си организират с ултрасите на ЦСКА.

През 2003 г. на косъм се размина нова смърт, този път на трибуните на "Българска армия". Пак самоделна бомбичка се взриви до главата на привърженичката на ЦСКА Гергана, която тогава е на 22 години. Вследствие на инцидента момичето се оказа в "Пирогов" с множество наранявания, включително на ухото и окото, както и с изгаряния и опасност за живота. Лекарите успяха да я спасят, както и зрението и слуха й, но белезите останаха.

Според специалисти в областта на охраната е чудно как полицията е допуснала внасянето на взривни материали на стадион "Васил Левски" в тази сряда вечерта. Само седмица по-рано в същия двубой, но за купата, и на същия стадион бяха арестувани девет фенове заради наркотици и опит за внасяне на пиротехнически средства. Отделно до трибуните на бяха допуснати 29 пияни.

Пресен е инцидентът и от февруари тази година, когато полицай и трима футболни фенове пострадаха при сбиване в столицата. Двама души бяха задържани в полицейския арест, а трима откарани в болница. Следобеда на 18 февруари "Левски" приема "Ботев" (Пд), а часове по-рано на ул. "Черковна" в заведение става бой между запалянковци.

Реклама

Преди години двама футболни фенове пострадаха също от самоделни взривни устройства и лежаха в болница с изгаряния и други травми. От полицията обявиха, че това са С.Д. на 20 г. и С.У. на 31 г. Те пострадали при опита, осъществен в двора на къща на ул. "Цар Симеон" в столицата, близо до фен клуб на "Левски".

През последните 30-ина години футболното хулиганство не може да бъде овладяно. Една от причините е, че именно така наречените ултраси са основни участници в различни видове протести, включително и политически, за което им се плаща. За услугите им управляващите си затварят очите за белите им. Още от средата на 80-те години на ХХ век е практика босовете на агитките да уговарят местата и часовете на сбиванията помежду им, което нито тогава, нито сега остава тайна за органите на реда. Феновете си имат и нарочни правила за боевете, като не се допускат огнестрелни и хладни оръжия, метални тръби и боксове, както и замеряне с камъни и други тежки предмети. Предимството е в юмруците на тази агитка, която е по-многобройна в битката.

Феновете в Англия мразят Тачър

Покойната вече бивша премиерка на Англия Маргарет Тачър е вероятно най-мразената личност от ултрасите в Англия. И в същото време обикновените фенове са й много благодарни. Защото през 80-те години Тачър предприе крути мерки срещу футболното хулиганство.

В онези времена запалянковците се бият около и на стадионите, дори в дни, в които няма мачове. Но Желязната лейди с твърда ръка и последователност успява да спре тази практика.

Трагедията на стадион "Хейзъл" в Брюксел по време на мач между "Ливърпул" и "Ювентус", когато загиват 39 души, дава повод на Тачър да вземе сериозни мерки. Самата тя настоява английските отбори да бъдат извадени от европейските турнири, а на вътрешните срещи да имат право да присъстват само членове на фен клубовете. Тези, които вече са били признати за виновни за инциденти, нямат право да присъстват и не им биват продавани билети. А полицията упражнява много строг контрол.

Реклама
Реклама
Реклама