Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6825355 www.bgdnes.bg

Големи платики в яз. "Искър"

Много големи платики се хващат от началото на месеца във водите на язовир "Искър". Екземплярите надхвърлят килограм, а понякога дори два. Традиционният пролетен риболов в най-голямото изкуствено езеро у нас тече с пълна пара, установи проверка на "България Днес".

Платиките се мамят основно в два участъка от язовира. Логично това са местата, където се вливат реките и рибата излиза, за да хвърля хайвера си. При устието на река Искър гъмжи от платики. Рибарите застават в района, известен като Филмовата къща. Другото място е Шипочанският залив. Сега пасажите са в сравнително по-плитка вода до 2-3 метра дълбочина.

Реклама

Платиката навлиза масово в приустиевите зони, където реките вкарват по-мътна и богата на хранителни вещества вода. Там има и доста коренища по дъното, които са чудесни мръстилища за рибите. Риболовът е основно с въдици, наречени фидер. При тях се поставя тежка хранилка с кошничка, която се пълни със захранка. Платиките са едни от най-лакомите риби със страхотно обоняние, заради което се привличат страшно много от силните аромати.

Най-добрата примамка за този сезон е сочният торен червей. Той се закача така, че да виси и да се гърчи на куката. По този начин става неустоим деликатес за рибата. Може да се гарнира и с 1 бял червей. Кълванетата все още са фини и платиката пипа съвсем леко. На фидера това се познава с леки притрепервания на връхчето. При най-малкото съмнение трябва да се засече, защото в противен случай рибата може да усети куката и да се откаже.

Освен едрите искърски платики на въдицата често се закачат също големи бабушки, както и костури. На плувка пък върви риболов на уклеи.

Язовир "Искър" спада към водоемите, разположени на надморска височина над 500 метра. Затова пролетната забрана за риболов там важи от 1 май и продължава до 15 юни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама