Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6826659 www.bgdnes.bg

Закопчаните за подкуп Иванчева и Петрова: Невинни сме, мислехме, че ни отвличат!

След като взела парите, кметицата се обадила на секретарката си да пуска задържана преписка, твърди обвинението

"Невинни сме! Нито сме искали подкуп, нито сме взимали пари! Не сме предполагали, че има акция, като ни спряха, мислехме, че ни отвличат."
Това обявиха вчера в спецсъда кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова при разглеждането на мерките им за неотклонение. Те категорично отхвърлиха обвиненията на прокуратурата, че са взели 56 хил. евро, за да пуснат строеж, като посочиха, че парите, намерени в колата, са им подхвърлени.

Реклама

 
Според Иванчева и Петрова интерес за отстраняването им имат строителни фирми, чиито строежи са блокирани. Кметицата посочи и конкретна фирма - "Ваклин груп", чийто собственик Александър Ваклинов е основният коз на обвинението. Ябълката на раздора бил имот в южната част на квартала, близо до м. Камбаните.
"Не сме искали пари, а само площадки", бе написала Иванчева на бележка със записки. Листчето тя показа през бронираното стъкло в пета зала на спецсъда, което бе сложено за отделяне на свирепи организирани престъпни банди. Двете жени говореха с медиите през стъклото, тъй като не бяха пуснати в залата първоначално. Причината бе, че соченият за посредник при подкупа бивш кмет на района Петко Дюлгеров пожелал да не бъде сниман. Арестантите бяха изкарани, когато фотографите напуснаха залата.
Иванчева е категорична, че ръцете й не са светели, както обяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Тя уточни, че светлина от белязаните банкноти се е появила при китката й и близо до устата и носа й. Обяснява това с писането на протоколи върху бланките на местопрестъплението, пипани от ченгетата.
Прокуратурата уточни, че от светещото вещество са открити следи на предната лява седалка, по сенника и на задната седалка. "Иванчева парите с нос ли ги е броила", попита защитникът й адвокат Марин Марковски. Обвинителите се позоваха и на разпити на свидетели - сочения за основен потърпевш, на когото не споменаха името, обясненията на посредника Петко Дюлгеров, показанията на двама служители на комисията за противодействие на корупцията, секретарката на кметицата - Маргарита Стоянова, и бившия зам.-кмет Никола Вапцаров от партията на Георги Кадиев.
Според събраните улики, след като е договорила подкупа, Иванчева се е обадила на секретарката си да придвижи преписката, която е бавена с месеци. Не е ясно как е трябвало да стане това без неин подпис.
Иванчева е обвинена за подкуп в особено големи размери, а Петрова и Дюлгеров - за нейни помагачи. Обвинението уточни, че ролята на Дюлгеров е особена и думите му пред разследващите може да са негова лична защита. Според адвокатите те трябва внимателно да се съпоставят с останалите доказателства по делото.
Прокурорите отбелязаха, че се касае за длъжностно лице, на което е гласувано доверие от жителите на "Младост". "Взимането на подкуп разколебава доверието в администрацията и създава несигурност, пречи на иновациите в частния сектор", каза прокурор Боряна Тончева, като отбеляза, че България е на първо място в класациите за корупция.
"Младост" от един чист квартал се превърна в нюйоркско гето - прозорец до прозорец", заяви адвокат Марковски. По думите му няма нито едно доказателство, че клиентката му е искала подкуп. Ваклинов също никъде не посочвал, че Иванчева му искала пари. "Имах среща с нея, Петко Дюлгеров ми я уреди, но Иванчева се държа отвратително", разказал Ваклинов.

12 фирми се оплакват

Близо 12 фирми са се оплакали в различни институции, че строежите им са блокирани и преписките им не се придвижват. "Пречат им да строят, защото Иванчева е избрана като зелен кмет", обясни защитникът й. Според него арестът на кметицата на "Младост" е незаконен, защото около 4 часа нямала протокол за задържане и адвокат. Обвинения са й повдигнати и след изтичане на полицейската мярка от 24 часа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама