Реклама
https://m.bgdnes.bg/retsepti/article/6867421 www.bgdnes.bg

ФОКАЧА С ЧЕРИ ДОМАТИ

Необходими продукти:

500 г брашно

20 г прясна мая или 7 г суха

300 мл хладка вода

1 с.л. зехтин

1 с.л. сол

1 щипка захар

За гарниране:

чери домати, маслини

100 мл зехтин

сух риган, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Ако ще ползвате прясна мая, я разтворете в 50 мл във вода заедно със захарта. Поръсва се щипка брашно и се оставя да шупне. Ако използвате суха мая, направо я добавете към пресятото брашно. В купа се смесват брашното, зехтинът, солта, захарта, маята и водата. Замесва се меко тесто, което се оставя в купа, поръсено с малко брашно и покрито с фолио за свежо съхранение, да втаса за около 2 часа. В тава се полива 20 мл зехтин, отгоре се разстила втасалото тесто и в него се правят вдлъбнатини с пръсти. В тях се поставят чери доматите, разрязани на две, поръсва се с маслините, ригана, сол и черен пипер и се залива с останалия зехтин. Оставя се да почине за 30 минути. След това се пече в загрята на 180 градуса фурна за 30 мин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама