Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6868054 www.bgdnes.bg

2.3 млн за рушветчията от „Подуяне“

Обществени поръчки за над 2.3 млн. лева от столичната община "Подуяне" е спечелила фирмата, дала подкуп на задържаната шефка на правния отдел Лилия Геринска, показа проверка на "България Днес". Впечатляващата сума е получена, преди юристката да бъде арестувана заради рушвет от 15 000 лева. Срещу парите Геринска трябвало да осигури нов договор на дружеството за още над 2.1 млн. лева, твърдят от прокуратурата.

Общинарката Лилия Геринска бе задържана при акция на ГДБОП във вторник. Антимафиотите изненадали Геринска, докато представителят на фирмата й предавал втория транш от рушвета в размер на 10 бона. Останалите пет хиляди лева общинарката получила в края на миналата година, от когато е започнало и самото разследване. В замяна тя поела ангажимент да нагласи документите около търг за саниране на панелка в „Подуяне“.

Реклама

От събраните доказателства по случая ставало ясно, че Геринска съвестно си е заработила парите от подкупа, обявиха от прокуратурата. Чрез подменяне на документи, фалшифициране на подписи и промяна на условията по търга тя нагласила така нещата, че фирмата да спечели.

"Тя е била председател на комисията, използвала е различни варианти, за да помогне на фирмата, спечелила обществената поръчка", каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова.

Обвинителите обявиха, че това не е първият взет подкуп от арестуваната Лилия Геринска. За тях тепърва щели да се повдигат обвинения. Източници от разследването обясниха пред репортер на вестника, че се проверяват и предните поръчки на фирмата с рушвета, които също са от столичния район "Подуяне". Подозренията на криминалистите са, че самата фирма е създадена с единствената цел източване на публични средства, а рушветите към арестуваната Геринска са само малка част от разпределяните пари. Затова по думите им подсказвала и историята й.

Вчера от думите на кметицата на район „Подуяне“ Ева Митова стана ясно, че подкупът е даден от името на фирма "Арт Елит" ЕООД. Дружеството е регистрирано в края на 2015 г. от родения в ромската махала на беловското село Мененкьово Васил Янков, който е управител и едноличен собственик.

Самият Янков в документите по регистрация не дава собствения си адрес, а два други. Единия в офис сграда в центъра на София, а другия в Костенец. Проверка на вестника вчера показа, че и на двете места не бяха чували за мургавия строител, а телефонът му през целия ден е изключен.

Малко след като Васил Янков създава "Арт Елит", започва и шеметният му възход в строителния бизнес. Още в началото той директно се насочва към столичния район "Подуяне". В началото на 2016 г. ромът от село Мененкьово печели поръчка за ремонт на детска градина в квартала на стойност 198 083 лв. без ДДС. От документите става ясно, че дейно участие в комисията, избрала победителя, има и арестуваната Лилия Геринска, показва проверка в Регистъра на обществените поръчки.

Реклама

Няколко месеца по-късно "Арт Елит" се явява и на друг конкурс, организиран от район "Подуяне". При него се търси фирма за саниране на бл. 4 в кв. "Левски Г". След проведен конкурс с участие на арестуваната Геринска ромът Янков печели с оферта от 2 103 273 лв. без ДДС и сключва договор с кметицата.

Малко преди да започне аферата с подкупа, "Арт Елит" печели и конкурс за ремонт на тротоарите около три блока в кв. "Хаджи Димитър" с оферти на обща стойност 130 бона. За момента няма информация да е сключен договор, макар шефка на комисията отново да е арестуваната Лилия Геринска.

Мистерия около собственика

Хора от родното село на Васил Янков Мененкьово бяха шокирани от новината, че върти милионен бизнес и раздава рушвети.

"Знам, че Васко работи някъде по строежите в София, но чак пък собствена фирма? Подозирам, че там други хора са го намерили и срещу някой лев се е съгласил да си даде името като собственик на фирмата", обясни пред репортер на вестника човек от селото.

По думите му Янков наскоро се хвалел, че се запознал с депутат от управляващото мнозинство покрай ремонт на апартамента му.

С версията за подставено лице хора от Мененкьово си обясняват и факта, че срещу Янков няма повдигнато обвинение, макар даването на подкуп също да е престъпление. От обясненията на прокуратурата става ясно, че бизнесменът не се е оплаквал от изнудването и напълно съзнателно е платил рушвета.

Реклама
Реклама
Реклама