Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6868092 www.bgdnes.bg

Започна сезонът на карагьоза по Дунав

Стартира сезонът на карагьоза. Тази сравнително по-рядка риба е позната още като дунавска скумрия, а от сряда риболовът й е разрешен. Най-големите мераклии вече опитаха късмета си в предишните два дни. Въпреки намалялата популация, все пак улов от карагьоз има.

Този вид е проходен. Живее в морето, а през пролетта навлиза в река Дунав, за да изхвърли хайвера си. Именно тези пасажи се търсят сега от риболовците. До края на май, когато рибите все още не са се върнали в Черно море, е най-доброто време за хващане на карагьоз.

Реклама

Опитните рибари по Дунав съветват, че тази риба се мами успешно с чепаре. Трябва да се уточни, че по реките максималният разрешен брой куки на линията е 2, а за да работи добре едно чепаре му трябват поне 8 куки. Има чалъм, за да не се нарушава законът.

Връзват се 8 куки номер 12, след което с резачка всяка от тях се чупи, така че да остане само правата част с перцата. След това се връзват две здрави по-големи куки с номер 8. Рибите обикновено налитат именно на тях.

При риболов през деня е удачно да се използва по-тежко олово, защото пасажите се движат на дълбоко. Сутрин и на свечеряване карагьозите излизат към повърхността на водата. Тогава може да се ловят успешно и с изкуствени примамки като блесна и кастмастер.

Когато избирате място край реката, търсете такова, което да е дълбоко, да има течение и да е каменисто. Пасажите почти винаги стоят в талвега на реката, затова е необходимо по-далечно замятане.

Лимонът премахва костите

Неприятното при този вид риба е, че има малки костици, с които трябва да се внимава. За да премахнете поне част от тях, трябва да направите следното. Нацепете рибата по дължина с леки прорези. Залейте със сок от лимон и оставете около половин час до постои. След като мине определеното време, може да продължите с избраната рецепта.

Карагьозът става вкусен, приготвен на фурна. Поръсете рибата с черен пипер и сол. Вътре сложете нарязан копър и девесил и счукан чесън. Сложете в тавичката вода около един пръст. Изпечете на 220 градуса за 20 минути.

Реклама
Реклама
Реклама