Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6869612 www.bgdnes.bg

Яневски гони чужденците от ЦСКА

Почти сигурният нов старши треньор на ЦСКА-София Чедомир Яневски има планове да налага основно български футболисти. Македонският специалист вече проведе среща със собственика на клуба Гриша Ганчев в София, на която е поставил своите условия.

Стана ясно, че Яневски иска заплата от 50 хиляди евро на месец. Това ще го превърне в най-скъпоплатения футболен треньор у нас. Дори възнагражденията на Делио Роси в "Левски" и на Димитър Димитров-Херо в "Лудогорец" са по-малки. Яневски направи име като селекционер на националния отбор на Македония и след това като наставник във "Вардар" (Скопие). Очаква се треньорът да бъде официално представен в началото на следващата седмица, когато сезонът за ЦСКА вече ще е завършил.

Реклама

Сред останалите изисквания на 56-годишния македонец са да доведе свой собствен екип от асистенти. Освен това Яневски настоява сам да избира селекцията и да има пълен картбланш върху състава. Яневски не харесва чужденците и предпочита да развива младите местни футболисти. Затова и пред Ганчев е заявил, че иска да се раздели с по-голямата част от легионерите, като мястото си ще запазят само най-добрите от тях. Самият Яневски разкри в интервю пред "България Днес", че следи българския футбол.

"Гледал съм предимно националния ви отбор. В клубните ви тимове има прекалено много чужденци, което не е добре. Виждам, че се опитвате да подобрите нивото на футбола, разбрах, че планирате да строите и нови стадиони. Инфраструктурата във футбола е много важна, оттам започва всичко. Трябва повече да се инвестира в базите. В бившите югославски републики това също е проблем. Младите играчи трябва да се учат на футбол на добри терени, ако искат някога да направят нещо голямо. И при вас, и при нас има таланти, но трябва да се работи правилно с тях. Треньорите да са амбициозни и добре платени, за да могат да направят силни футболисти", обяснява възгледите си Яневски. Той се обяви твърдо против уредените мачове.

"За съжаление корупция има по целия свят. Това е ужасно вредно за футбола като цяло. Ние, треньорите, няма какво да направим. Работа на Европол е да разбие тези банди. Постоянно се чува за уговорени мачове, дори и при нас в Македония. Във футбола трябва да се играе за победа, ужасно е да излезеш на терена, за да загубиш", коментира бившият македонски селекционер. Той казва, че има много български легенди, които са го впечатлявали.

"Лично не познавам Любо Пенев. Но го помня като футболист, беше голям нападател. В националния ви отбор играеше перфектно с Балъков и Стоичков. Той е голямо име в българския футбол. Христо Стоичков е истинска легенда, всички помним мачовете му за "Барселона". Димитър Бербатов е доказана звезда. Много добър стрелец. Беше важен футболист във всичките отбори, в които играеше. Отказа се рано от националния отбор, а можеше още да ви помогне. Видях, когато в македонската преса го нарекоха Митко Македончето. Не е сериозно, не съм съгласен. Митко не е македонче", добави Яневски. Той е добър приятел с Гьоре Йовановски, който също беше треньор на ЦСКА, но не постигна значими успехи.

"С Гьоре сме много близки. Още едно време играехме заедно. Той е много коректен човек и треньор, разбираме се отлично и си помагаме. Не мога да кажа защо не успя в ЦСКА, просто не съм компетентен. Но знам, че е голям професионалист. Гьоре пръв в Македония въведе модерни методи за тренировки. Докато работеше в Македония, беше един от най-добрите треньори", добави почти сигурният нов треньор на "червените".

Македонецът: Имате хубави плажове

Чедомир Яневски призна, че България е известна най-вече със своите хубави плажове. Той бе честен, че не бе идвал в България от 25 години.

"Знам, че сега в България всичко доста се е променило. Както, разбира се, и в Македония. Моят град Скопие също е съвсем различен. Но знам, че имате хубави плажове и хотели. Вече рекламират България дори и в Белгия, доста туристи идват у вас. А това е много добре", категоричен е Яневски. Ако се разбере с ръководството на ЦСКА, македонецът ще има възможност да отскочи и до родното Черноморие.

Реклама
Реклама
Реклама