Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6869808 www.bgdnes.bg

Настаниха сиамските близнаци в дом

Едното дете може да оцелее, другото много трудно

Сиамските близнаци Богдан и Янко са настанени в дом, установи проверка на "България Днес".

Двамата се родиха през август 2016 г. в болницата в Сливен. Майката е 14-годишна ромка, а бащата е неин втори братовчед. Двамата въртят тайна любов, а тя лъсва, когато надува корема. Бременността й се проследява от лекари, но те не виждат аномалията заради остарялата техника.

"Полагаме перфектни грижи за сиамските близнаци. Чувстват се много добре тук. Само това мога да кажа".

Реклама

Това обясни пред "България Днес" д-р Пепа Ралчева, директор на дома за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов" в Бургас.

На близнаците бе отказано разделяне зад граница. В България никой не се наема да направи сложната операция. Медици от известна клиника в Ню Йорк направиха предложение за операция по разделянето на братчетата. Въпреки положителната нагласа лекарска комисия, свикана от Фонда за лечение на деца в чужбина, констатира, че хирургическата интервенция е "анатомично невъзможна и функционално непълноценна". Или, с две думи - опасна за живота им.

"Лекарите в създадения обществен съвет коментираха, че децата имат обща храносмилателна система и обща кръвоносна система и няма как да се осъществи това разделяне", обяснява д-р Пенка Георгиева.

Още от самото раждане Богдан, който е кръстен на дядо си, е по-развит и има шанс за оцеляване и пълноценно развитие. "Той е добре - храни се, играе си, смее се, плаче след нас, познава ни. Янко не е добре - подут, увреден, на главата му има две големи дупки. От очите и носа му излиза слуз. В кома е", споделя с мъка непълнолетната майка Мария.

Дечицата ще навършват две годинки през август. Докато Богдан има шанс да проговори и проходи, ако е разделен от братчето си, то Янко няма такъв. Затова майката Мария е категорична, че трябва да се намери начин двамата й синове да бъдат разделени, за да се даде възможност поне на здравото момче да живее нормално. Бабата на сиамските близнаци също търси всякакви начини да се радва на живо и здраво внуче. За целта е готова дори да продаде къщата си, за да събере пари за операция в САЩ.

Реклама
Реклама
Реклама