Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6870264 www.bgdnes.bg

Храбрата чистачка на Софийския затвор Христина: Не съм герой, още преодолявам стреса!

Не знаех, че гоня убийци, казва преследвачката на бегълците Владимир Пелов и Радослав Костов

"Не съм герой! Все още се опитвам да преодолея стреса от ситуацията, в която неочаквано ме постави животът. Гледам си работата и се надявам с времето да забравя какво ми се случи, но май няма да е лесно."

Реклама

Това споделя пред "България Днес" чистачката Христина Александрова, която единствена хукна да преследва бегълците от затвора Владимир Пелов и Радослав Колев. Месец и половина след изчезването на двамата осъдени убийци няма и следа от тях. Двамата бегълци все още се издирват от ченгетата у нас и от Интерпол по света.

Пелов и Колев спретнаха зрелищно бягство от Централния софийски затвор посред бял ден на 3 април. Изключително опасните престъпници, въоръжени с пистолет и нож, преодоляха два поста, за да се доберат до свободата си. Със стрелба и размахване на хладното оръжие те профучаха през двора на затвора и изчезнаха в неизвестна посока пред смаяните погледи на куп надзиратели и десетки случайни минувачи по улицата пред зандана. Единствено хигиенистката Александрова се осмелява да хукне след зловещите бегълци убийци в опит да предотврати изчезването им от пандиза.

В часа на зрелищния инцидент русокосата Христина си вземала кафе, както обикновено, преди да застъпи за втора смяна на работа. И през ум не й е минавало, че минути по-късно съдбата ще я хвърли в една от най-рисковите ситуации в живота й, която е можела да завърши с лоши последствия за нея. Жената съвсем спокойно излязла от кафенето с чашата в ръка и тръгнала към входа на затвора. В този момент видяла двама въоръжени мъже да тичат през двора към изхода на зандана. Единият от тях открил огън по постовия.

"Защо стреляш по човека, бе?!", провикнала се Христина към бягащите пандизчии и хукнала след тях. Бегълците й креснали: "Махай се!" и изчезнали по улицата, където наблизо се предполага, че ги е чакала кола, с която са напуснали София.

"Сега, като се замисля, май ситуацията е била доста страшничка. Хукнах след тях, не знам точно как се случи, реагирах на момента. Тогава не съм мислила за риска. Очаквах и други хора да се намесят в преследването им, след като видяха, че двамата бягат и стрелят, но това не се случи. Докато тичах, нямах представа, че оръжието им е истинско, стори ми се, че е газов пистолет", връща назад лентата Христина.

Допълва, че изобщо нямала представа кои са двамата затворници, които е преследвала храбро при бягството им. Едва след разигралия се екшън, в който по неволя се оказва в главната роля, разбрала, че Владимир Пелов и Радослав Колев са опасни криминални престъпници с присъди за убийства.

Реклама

"В моята рабата нямам достъп до затворниците. Не ги познавам тези двамата и нищо не знаех за тях. Нямам време да гледам телевизия и да следя новините, защото имам много други задължения", обяснява Христина, която работи в Софийския затвор отдавна. Допълва, че след неволното й участие в зрелищното преследване е станала по-предпазлива.

"Повечко се оглеждам вече, като вървя, но трудно се забравя такова нещо. Дано да ги хванат!", категорична е Христина. Склонна е да вярва на версията, че двамата затворници вече са напуснали страната. Докато ченгетата търсят бегълците, Христина стана обект на огромно медийно внимание, което определено не й е по вкуса.

"Обикновен човек съм и интересът на хората не ми харесва", казва Александрова. В цялата история според нея единственият забавен елемент са вицовете за "храбрата чистачка", чийто прототип е тя.

"Смея са на вицовете, нормално е. Даже понякога "злоупотребявам" с авторитета си на "храбрата чистачка", споделя през смях русокосата хигиенистка.

"Като някой вкъщи нещо ми противоречи, му казвам: "Внимавайте! Вас май не ви е гонила храбрата чистачка, а?", шегува се с неочаквано сполетялата я слава Христина Александрова.

За момента още няма яснота, дали Александрова е била наградена или поощрена по някакъв друг начин от началниците си за смелата си постъпка.

Реклама
Реклама
Реклама