Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6872517 www.bgdnes.bg

Кайманите не са мираж в София: Баща и син отглеждат крокодили

Хранят се със сурово месо

Крокодили си отглеждат баща и син в София.

Светослав и Тони Георгиеви се грижат от сутрин до вечер за три каймана и още над 200 вида екзотични животни. Крокодилите са при тях отскоро, но бързо се превръщат в техни любимци. Семейството е единственото у нас, което се осмелява да приюти и развъжда хищници. Обособили са специално място в столицата, където са изградили помещения за влечугите.

"Крокодилите не са злобни. Те са социални животни. Направихме им специален терариум, в който трите каймана си живеят заедно. Не им е тясно, защото този вид животни търпят много голяма гъстота. Да не казвам, че могат да живеят почти един върху друг", разказва пред "България Днес" 21-годишният Тони.

Реклама

Влечугите са на малко повече от 3 години и пристигат у нас от Чехия. В момента са под метър и тежат едва няколко килограма. Дължината им обаче ще достигне 180 см, а теглото им - 20 кг.

Не изискват и много храна. Менюто им включва по 200 г седмично сурово месо.

"Хапват си месо. Давам им пилешко, телешко и замразени плъхове. Опитах се да ги заведа на ресторант, но се притесних, че няма да ни пуснат", допълва шеговито собственикът им.

Кайманите не са агресивни, притежателите им разкриват, че биха нападнали само ако се чувстват застрашени.

Тони наследява страстта си към екзотичните животни от баща си, който има над 25 години опит с животни. Още от малък помагал с пълнене на поилки, хранене и чистене на домовете на животните. "Всеки, който иска да отглежда подобен тип животни, първо трябва да осигури подходящи условия за гледане. Влечугите, които са откъснати от естествената си среда, изискват повече грижи. Хигиената е много важна, за да не хващат гъбички или други болести", разказва още младият притежател на кайманите.

Тони има и две сестри. По-малката от тях също е голям фен на животните. 6-годишната Елиза не се бои от нито едно влечуго. Често моли баща си да й дава да прегръща змии, който са по-големи от самата нея, или да играе с жаби и гущери с различни цветове.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама