Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6874345 www.bgdnes.bg

Бинтът по каса двойно по-скъп

Медицински изделия с различна цена. Уринаторни торбички и имуноглобулинови помпи на колосални цени

Бинтът по каса е двойно по-скъп от този на свободния пазар. В списъка с медицински изделия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), цената за тубуларен бинт е 20,84 лв., а в аптеките същият може да се намери за 10 лв., показва проверка на "България Днес".

Реклама

Тубуларният бинт е малко по-здрав от обикновения. Използва се за лесно фиксиране на превръзки, като подложка на или за поставяне върху гипс.

Списъкът на касата доказва, че се осигуряват няколко размера от превързочния материал, като тези с по-големи размери съответно са на по-висока цена. Фирмата остава една и съща.

Колосална разлика има и в цената на помпата за подкожно вливане на имуноглобулин. За нея са отделени 2890 лв., докато тя може да се намери и за 1600 лв.

Торбичките за уриниране, които се прикрепят към болния след операция, също са на шокиращи цени. По каса едно такова изделие струва 8,25 лв., докато на свободния пазар цената му варира между 0,50 и 1,20 лева за брой. А по каса са поръчани 20 такива. Това означава, че болниците дават 145 лв. отгоре само за уринаторни торбички.

Разликата между тези, поръчани по каса, и тези, купени от аптеката, е в гърба от нетъкан текстил и клапата за изпускане на урина. Излиза, че тази разлика струва повече от 7 лв.

Как точно фондът е стигнал да тази цена и защо разликата е в пъти? На конкурсна процедура са се явили 6 фирми. Комисия, определена от управителя на касата, е избрала най-добрата оферта. Накрая изделията се одобряват и от Надзорния съвет, чийто председател е зам. здравният министър Жени Начева.

В същото време фондът еднолично намали реимбурсната цена на десетки медицински изделия основно в кардиологията. По този начин принуждава пациентите да доплащат суми от 200 до 10 000 лева. Ако не могат да си позволят да извадят тези пари от джоба си, има опасност от фатален край.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама