Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6875288 www.bgdnes.bg

Изграждане на изкуствен пикочен мехур в Болници Liv

Лечението на някои видове рак на пикочния мехур може да се осъществи само чрез изваждане на въпросния орган. Ако ракът на пикочния мехур се е разпространил надълбоко (ако е достигнал до мускулните тъкани), ако съществуват много и големи тумори близо до самите тъкани, ако пациентът не е получил положителни резултати от операцията TUR Tm или при лечението BCG, вероятността да се образува разпространение върху органите които са далеч от тази област (метастаза) е много висока. За изкарване на лимфните съдове, намиращи се около пикочния мехур, простатата, семенните везикули и широките вени при много негативно за болния състояние, е нужно да се приложи операцията "радикална цистектомия".  

Как ще уринират болните след изкарване на пикочния им мехур? 

За тази цел в урологията са открити много методи, като най често използваният и най добрият е така нареченият „идеален кондуит“, при който двата уринарни тракта (уретери) се връзват за единия край на част от тънка чревна тъкан с размер 12-15 см, а другата част на тънката чревна тъкан се прикрепва към вътрешната част на коремната кожа. 

Реклама

Урината, идваща във въпросната чревна тъкан от уретерите се събира в торбичка, прилепена за кожата и болните изпразват торбичката след всяко нейно пълнене. Средно на 2-3 дни е нужно тази торбичка да се сменя.  

В напредналите страни от 15 години насам се използва модерен метод, алтернативен на този. 

Методът е наречен „Ортотопичен пикочен мехур“ и се състои в създаване на изкуствен пикочен мехур от чревна тъкан. С тази операция се отделя чревна тъкан с дължина от 50 см, която се сгъва няколко пъти, с цел придобиване на формата на "сфера", за да може по визия и функционалност да наподоби пикочния мехур. По този начин капацитетът и вътрешният й обем се разширяват, за да бъде събрана урината. На единия край на тънката чревна тъкан под формата на сфера се връзват два уретера (пикочни тръбички), осъществява се анастомоза, а на другия край на новия пикочен мехур се прави същото за външния пикочен уринарен тракт. Дневната инконтиненция на урината след тази операция е свързана с увреждането на уринарната капачка за задържане по време на операцията за изкарване. Опитът на хирурга в тази област предотвратява такива неприятни последици. 

Капацитетът на пикочния мехур при нормално здравословно състояние е около 400 мл. Следователно здрав пациент може да задържи урината си до това количество. Болните, прекарали операция за създаването на пикочен мехур, достигат до този капацитет след 4-6 месеца. 

ВАЖНИ ПРЕДИМСТВА НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР ОТ ЧРЕВНА ТЪКАН

(ИЗКУСТВЕН ПИКОЧЕН МЕХУР) 

Най-значимите два факта са, че не спада качеството на живот и методът е "социално приемлив". Хирургическа интервенция, осъществена от страна на опитен и притежаващ добра техника екип, е необходимо да предложи на своите пациенти следните предимства: 

- пациентите не трябва да изпускат урина през денянужно е да уринират лесноизкуственият пикочен мехур трябва напълно да се изпразва, да не остава урина

 - След поставяне на диагноза за смяна на пикочния мехур, в много от урологичните клиники в САЩ и Европа средният срок за вземане на решение от пациента е 3 месеца. В същото време срокът за приемане на носенето на торбичка в областта на корема е средно 15 месеца. Този важен период може да се отрази на пациентите, а дори да доведе и до край на живота им. 

Реклама

- докато повтаряемостта на болестта (рецидивирането) след операция на изкуствен пикочен мехур в стадий на напреднал рак е 2.8%, то тази вероятност при използването на торбичка е 11.2%. Евентуално това е свързано с предпазващия, инхибиторен ефект на червотоако туморът се е разпространил при рак на пикочния мехур с висок риск като TI G3 (TI High Grade), е необходимо внимателно проследяване на състоянието на болния и осъществяване на операциите TUR Tm и цистоскопия на всеки 3 месеца. Освен това поради използване на BCG в уринарната торбичка са възможни и сериозни отрицателни влияния. Такива пациенти приемат по-лесно решението за осъществяване на тази процедура 

Дълготрайност и експлоатация на изкуствения пикочен мехур 

Един от най често задаваните въпроси е свързан с дълготрайността на новия пикочен мехур, изграден от чревна тъкан. В това отношение не съществува понятие като "продължителност на действие". 

В определени случаи, по време на целия си живот пациентите не срещат никакви проблеми и допълнителни затруднения относно новия ортотопичен пикочен мехур. 

За контакти и допълнителна информация за всички специализирани услуги, които предлагат Болници Liv: 

- e-mail: [email protected]

- телефон: 00905512202547

Посетете фейсбук страницата на Болници LIV - https://www.facebook.com/livhospitalbu/

Реклама