Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6919162 www.bgdnes.bg

Пребитата до смърт Ивета Тинева: Спасението ми е в гроба при тате

Невръстната майка напуска душманина си Теньо, но той й взима бебето и тя се връща

"В гроба е спасението! В гроба, при тате." Тези пророчески думи пише преди година в социалната мрежа Ивета Тинева. Младото момиче издъхна в събота след тежка черепно-мозъчна травма, причинена от десетки удари с юмруци, нанесени от бащата на детето й Теньо Енчев.

Реклама

Години наред момичето е подложено на системен физически и психически тормоз. Подавани са няколко сигнала до полицията в Айтос от съседи на двойката, но щом униформените се озовават на място, Ивета категорично отрича да е бита. Така разследващите остават с вързани ръце.

Теньо е дете на разведени родители. Баща му е от Айтос, а майка му от София. След раздялата им той заминава за столицата. Там се запознава с Ивета. Започват връзка, когато момичето е едва 14-годишна ученичка. След смъртта на баща си Теньо решава да се върне в Айтос, взима Ивета и новородения Наско със себе си. Тогава животът на момичето се превръща в ад. Скандалите са ежедневие, Ивета многократно го напуска, но отново се връща при него. Последния път, когато момичето решава да сложи край на отношенията им и се изнася, е преди година, разкриват съседи на двойката в Айтос. Тогава Теньо взима детето.

"Липсваш ми, мамо. Върни ми Наско!", коментира невръстната майка под почти всяка снимка на детето, която Теньо качва във фейсбук, докато двамата са разделени. Оставена без избор, накрая Ивета се връща при насилника си отново, разказва приятел на покойната Ивета Тинева.

"Колко пъти съм виждала да го прави, хвърля камъни, дървета, ще я утрепе...", признава и бабата на Теньо - Димитринка.

В крайна сметка омагьосаният кръг е прекъснат в събота. За последно Теньо, Наско и Ивета са видени от свои съседи около 17,00 часа, когато тримата излизат на разходка.

"Върнаха се и веднага след това се чу жесток скандал. През цялото време се чуваха писъците на детето, беше ужасно! Малко по-късно всичко утихна. Дойде бабата на Теньо - Димитринка, която живее в село Лясковец. Явно внукът й се обадил да съобщи какво се е случило. Тя заварила потресаваща гледка - Ивета лежала в безпомощно състояние на пода. Качи се тук, при мен на втория етаж, обадихме се на тел. 112 и след малко на място пристигнаха полиция и линейка, която откара пострадалата жена в УМБАЛ - Бургас", разказва съседката на семейството в Айтос Стоянка Стоилова.

Реклама

Ивета Тенева е приета в бургаската болница с тежка черепно-мозъчна травма и наранявания по цялото тяло. Според първоначалния оглед травмите са причинени от удари с юмруци в главата с изключителна жестокост. Въпреки усилията на лекарите тя издъхва няколко часа по-късно.

Теньо Енчев е незабавно арестуван и отведен за разпит. Натривки от кокалчетата на юмруците му доказват, че има кръв и ДНК от жертвата.

"Убиецът е изразил съжаление. Поводът е скарване помежду им за грижите, които се полагат за детето. Направил е пълни самопризнания", коментира говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й извършителят е изтърпял 6-годишна ефективна присъда. Излязъл е скоро от затвора. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение с прокурорско нареждане. След като изтече срокът на задържане, ще бъде поискан постоянен арест за Теньо Енчев. Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство. Ако бъде признат за виновен, ще получи наказание от 10 до 20 години затвор. Присъдата може да бъде редуцирана с 1/3 заради самопризнанията му, категорични са от държавното обвинение.

Алкохол и дрога

"Добър човек е, но често злоупотребява с алкохол и става агресивен. Понякога се и дрогира, категорични са съседите на Теньо Енчев в Айтос. Криминално проявен е. Наскоро е излязъл от затвора. Има брат, който в момента се намира зад решетките. Двамата често се забърквали в криминални ситуации, допълват комшии.

Теньо е изключително активен в социалните мрежи. Във фейсбук профила си има множество снимки, на които позира с чаша в ръка. Публикувал е и кадър на хапчета с щампа телефонна слушалка, вероятно екстази.

Реклама
Реклама
Реклама