Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6922216 www.bgdnes.bg

Кръглият сирак от Горни Лом Павел Иванов: 15 души убити, а няма виновен!

Подигравка е присъдата за взрива в завода за боеприпаси "Миджур", гневи се загубилият родителите си

"Нямам думи! Не мога да повярвам, че това е истина и всички тези хора са оправдани от съда. Как е възможно? 15 души загинаха и никой не е наказан за смъртта им! Това е подигравка не само с паметта на убитите от взрива, но и с техните семейства!" Това заяви пред "България Днес" Павел Иванов, който заедно с братчето си остана кръгъл сирак след взрива в завода за боеприпаси "Миджур" във видинското село Горни Лом. Младият мъж не е имал възможност да присъства в залата и не е чул с ушите си оправдателните присъди за четиримата обвинени. Те бяха прочетени вчера от председателя на Окръжния съд във Видин Владимир Стоянов. Мотивите за това решение магистратът ще обяви на по-късен етап, но и с тях, и без тях кръглият сирак Павел не може да си обясни как така "едни 15 човека са убити, а виновен няма".

Реклама

Експлозията отне живота и на двамата му родители, както и на още 13 души при утилизация на противопехотни мини на 1 октомври 2014 г. Взривът погубва 11 работници, които са били на смяна в момента на експлозията. Убити са и четирима души от ръководството на фирмата, сред които е и Емил Митков, син на собственика на завода - Валери Митков. Други двама работници оцеляха по чудо при страховития инцидент. Пострадалите получиха много тежки наранявания от бетонни блокчета, изхвърчали от взривната вълна. Те все още не са се възстановили напълно, научи "България Днес". При взрива освен човешките жертви са нанесени и огромни материални щети, които експертите оценяват на 517 528 лв.

Веднага след взрива обвинения от прокуратурата получиха собственикът на завода Валери Митков и бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев. Под наказателна отговорност бяха подведени също Ивелина Бахчеванова, бивш директор в икономическото министерство, и Палма Иванова, инспектор по безопасност на труда в завод "Миджур". Вчера те чуха в съда, че никой от тях няма вина за експлозията в завода и последвалата смърт на 15 души.

Собственикът на завод "Миджур" и обвиняем по делото Валери Митков обяви, че според него причина за взрива е външна намеса. Според него няма други доказателства, че експлозията е станала по друг начин.

Видинският окръжен съд остави мярката "подписка" и към четиримата, те нямат право да напускат страната до окончателното произнасяне за делото за взрива в завод "Миджур".

"Ще обжалваме присъдата", заяви след четенето на присъдата прокурорът по делото Мирослав Костов. Това ще стане в 15-дневен срок пред по-горната съдебна инстанция - Софийския апелативен съд.

"По някои от повдигнатите обвинения на четиримата обвиняеми се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид", добави прокурор Костов.

Реклама

След много прехвърляния между Видинския и Софийския окръжен съд съдебното дело започна в дунавския град през февруари 2017 г. Само през миналата година по мегаделото са проведени 35 заседания. Състав на Видинския окръжен съд е разпитал близо 200 свидетели. Пред съда са застанали и 40 експерти, вещи лица.

В процеса бяха конституирани 48 частни обвинители - наследници на загиналите. Делото се гледа при закрити врата заради информация, която е държавна тайна.

Нови бомби цъкат в района

Във взривения завод в Горни Лом все още се съхраняват по опасен начин много взривни вещества, съобщиха от прокуратурата преди седмица.

Данните са от сигнал до Сотир Цацаров, който е подаден от кмета и от председателя на общинския съвет в община Чупрене, на територията на която се намира заводът. Те твърдят, че не са взети мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества.

Взривните вещества се намират в складове на завода "Миджур". В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени животът и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Реклама
Реклама
Реклама