Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6922798 www.bgdnes.bg

Домашна бира за мондиала

500 са активните любители пивовари у нас. 3 седмици отлежава пивото, после е готово за "Наздраве"

Домашна бира по време на световното - мисията възможна! С помощта на няколко прости съставки спортните фенове могат да си забъркат ароматен еликсир за душата и масата, научи "България Днес".

Реклама

В разгара на първенството пивовари от цялата страна се събраха в София и разкриха на присъстващите за същността на това хоби, което в последните години е тотален хит в САЩ, Западна и Централна Европа.

"Аз лично се занимавам от 4 години с правенето на бира в домашни условия. Идеята се роди от любовта ми към пивото. Това си е чисто хоби. Дори измежду нас - пивоварите, има кодекс, който гласи, че тази бира не се продава. Тя е за собствено удоволствие и да се споделя с приятели", разказва пред "България Днес" производителят Свилен Кировски.

От него научаваме, че бирата в домашни условия може да бъде над 100 вида. Сред любимите му напитки са ейловете, които представляват бира с горна ферментация.

"Иначе казано, ейловете са много по-ароматни и вкусни. Те дават на домашния пивовар много по-голямо разнообразие да експериментира с вкусовете. Другият основен тип са лагерните бири. Те са с долна ферментация и са по-разпространени от ейловете", обяснява Кириловски.

Самият той произвежда по 10 литра бира наведнъж. Използва двора на къщата си за терен, но разказва, че и кухнята в малък апартамент ще свърши същата работа.

Реклама

Свилен пие в умерени количества, но споделя, че ако приятелите му са жадни, пивото може да свърши за два дни.

"Самото правене отнема около 5-6 часа, но след това има допълнителен процес за ферментация и газиране. Общо взето, от момента, в който се прави бирата, до момента, в който се пие, трябва да минат поне 3 седмици", допълва любителят пивовар.

Домашното пивоварство дава възможност на хора с всякакви професии да се отдадат на това хоби. Сред тях има компютърни специалисти, журналисти, търговци, служители. Доста жени също са запалени по тази мания. Една от тях е Мая, която също присъства на демонстрацията и приготви собствено пиво.

По данни на Асоциацията на домашните пивовари в България над 500 души в страната ни в момента активно си варят бира в домашни условия. Близо 1500 пък са опитвали поне веднъж да си направят своя пенлива течност.

Рецепта за бира

Какво ви е необходимо за 40 л бира

1. Висока тенджера

2. Съд за прецеждане

3. Съд за ферментиране - много популярни са големите 19-литрови бутилки от минерална вода

4. Електронен термометър

5. Бутилки за бира

6. 10 кг малц

7. 100 г хмел - ароматът и горчивината на бирата идват от тази подправка

8. 30 г дрожди - това са бактериите, които ядат захарта и създават любимата кехлибарена напитка

9. Вода

10. Пакет мая

11. 7 чаши захар

Начин на приготвяне:

Изсипете водата във високата тенджера. Когато заври, добавете всички съставки без маята. Щом захарта се разтопи, махнете от котлона и прецедете. Важно е температурата да е под 60 градуса. За да сте сигурни в градусите, използвайте електронния термометър. Когато течността изстине до стайна температура, добавете маята. Покрийте съда и оставете да ферментира 1-2 седмици. Остава само да я газирате и е готова за консумация. Самото газиране става, като сложите 1-2 лъжици захар в бутилките и изсипете течността в тях. Раздрусайте ги, докато се разтвори захарта и ги оставете за поне още 1 седмица на хладно място.

Доли ТАЧЕВА

Снимки: Юлиян САВЧЕВ

Реклама
Реклама
Реклама