Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6946781 www.bgdnes.bg

Боксьора пропял за списъка с жертвите на малък Йоско

Крими героят Венцислав Дамянов - Венци Боксьора е проговорил за бандата на Йосковия син Иван, след като е бил сгащен с кило хероин, научи "България Днес" от запознати с разследването. Боксьора е хванат в началото на май с внушителното количество дрога, но арестът му останал в тайна. След като е държан няколко седмици, разследващите му предложили сделка от тези, на които трудно се отказва.

Той трябвало да натопи Иван Йосифов и компания, като по този начин се отърве от поредните си обвинения. Така след кратък престой зад решетките Венци получава свободата си и бонус - охрана. В показанията си той разказал, че бандата е изготвила списък за убийства на полицаи, следователи и прокурори. Уточнил, че не е виждал хартийката, но знае за нея от високопоставен член на групата. Запознати с делото твърдят, че такова доказателство не е представено между кориците на папките.

Реклама

По времето, когато Боксьора е освободен, започва дебненето на групата. Според разследващите хората на малък Йоско получили поръчка за отмъщението на магистратите от известния представител на ъндърграунда Стефан Гевгелийски. Той имал зъб на спецпрокурорите Емил Галипонов и Георги Мойсев, на шефа на "Убийства" в Националната полиция Михаил Наумов, Алексей Василев и полицайката от СДВР Даниела Димитрова.

Причината е, че те не са искали да прекратят разследвания срещу него срещу пари. Именно полицайката усетила, че джип "Ауди Q7“ я следи, и веднага сигнализирала на колегите си. Тя посочила, че е разпознала в автомобила известния дилър Петко Стоянов, с прякор Пендака, който е хващан да пласира дрога за Стефан Бонев-Сако и подопечния му Гевгелийски.

Гевгелиски и Йосифов си направили среща в кафене в столичния жк "Надежда". Там се обсъждало елиминирането на мишените. В замяна на услугата Гевгелийски предложил хероин за 450 хилядарки. Иван видял в плана възможност да направи подарък на изчезналия си баща, разкриват разследващите от СРС-та, записали заверата.

Освен Венци Боксьора по делото са се разприказвали още четирима свидетели, които са поискали да останат анонимни. Те фигурират като номера 348, 349, 359 и 360. Един от тях разказал, че научил за плановете на бандата от един от нейните членове във фитнес на бул. "Ломско шосе". Двама от явните свидетели отчасти потвърдили разказаното от анонимните.

Според обвинението групата се е занимавала с разпространение на наркотици и е вербувала дилъри. Бандитите са плашели търговците на дрога с рязане на уши и чупене на крака. Един от пласьорите е бил пребит с тръба и ритан като куче. За да не си навлече гнева на душманите си, той също скрил самоличността си.

Йосковият Иван и Петко Пендака са сочени за лидери на групата. Те са зад решетките с още осем души, а двама от аверите им бяха пуснати на свобода без мярка. Полицията обяви, че издирва още четирима участници, но един от тях - Калчо Ангелов, сам се предаде в ГДБОП и бе пуснат срещу подписка да ходи при сина си, който бе освободен от съда. Очаква се във вторник Апелативният спецсъд да разгледа окончателните мерки на задържаните.

Реклама
Реклама
Реклама