Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6947702 www.bgdnes.bg

Яжте сьомга!

Месото на дъговата пъстърва понижава нивата на холестерола

Дивата сьомга е най-полезната за ядене риба. Оценката е на екип от европейски диетолози. Те са съставили класация на базата на съдържащите се най-полезни за човешкия организъм вещества. Специалистите правят изричната уговорка, че става дума само за риби, живели и отрасли изцяло в дива среда.
Безапелационен лидер в топлистата е сьомгата, чието месо е отличен диетичен продукт. В 100 грама диви риби се съдържат половината дневна норма на витамин В12, ниацин, селен, витамин В6 и магнезий. Присъстват и толкова нашумелите в средите на диетолозите омега-3 мастни киселини. В месото на сьомгата има също калий и фосфор, които са необходими за оптимално функциониране на сърдечно-съдовата система, развитието на мускулна тъкан и нормалната мозъчна функция.
Атлантическата херинга се счита за една от най-мазните риби. Протеините в нея са в такава концентрация, че 250 г месо покриват дневните човешки нужди. Доказано е, че мазнините от херинга значително намаляват размера на мастните клетки, което намалява риска от опасни заболявания, включително диабет от втори тип.
В арктическия шрот месото не е толкова мазно, но пък не изсъхва по време на топлинната обработка. Малката риба аншоа може на вид да е невзрачна, но заради високото си съдържание на протеини е сравнима по отношение на храненето с месо.
Филето от хамсия е богато на витамини и минерали, необходими за пълното функциониране на тялото. По-натам в класацията е скумрията. Съставът на месото включва микроелементи, минерали, витамини и мастни киселини. Високото съдържание на полезни вещества прави скумрията универсален продукт за всяка диета. Рибата тон пречиства черния дроб от токсините.
От нашите сладководни риби на първо място е дъговата пъстърва, съобщава divoto.bg. Тя съдържа голям брой полезни мастни киселини. Средната калорична стойност на пъстървата е на ниво 119 ккал, което представлява 100 грама риба. Консумирането на пъстърва най-малко веднъж седмично ще понижи нивото на холестерола, ще се укрепят кръвоносните съдове и нервните тъкани и ще се избегнат проблеми с паметта в напреднала възраст.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама