Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6948325 www.bgdnes.bg

С тайнствен ритуал погребват Илия Павлов

Два часа поръчков килър лежи на земята сред отломките на разрушена постройка. Той дебне шефа на „Мултигруп” Илия Павлов. Българинът с американско гражданство е президент на „Ем Джи корпорация” , а само преди месец е обявен за милиардер в долари от полското списание Wprost. Името му се свързва със зората на силовите групировки, а бързото придобиване на голямото му богатство остава мистерия.

Животът му е като по филмите за италианската мафия. Тръгва с квартална слава към спортното училище, където тренира свободна борба. През 70-те години, когато е още тийнейджър, се отличава с таланта си в спорта и скоро се превръща в една от българските надежди за олимпийските игри. По това време вдигането на тежести и борбата са превзели източноевропейската част и са по-популярни дори от цар Футбол. Съвсем естествено Павлов е приет в Института по физическа култура в София. Задочно следва журналистика. По това време баща му Павел Найденов е управител на ресторант и бар в столицата. Барманството и сервитьорството са престижни професии през 80-те години и това му дава предимство..

Реклама

За кратко Илия Павлов се сближава с друг по-късно разстрелян бизнесмен – Емил Кюлев. Учат заедно и всяват респект сред останалите си връстници. Твърди се, че с връзките и позициите си от ранната детска възраст Илия Павлов влиза в кръговете на службите за сигурност. Затова и ликвидирането му по-късно – просто като технология според експерти, и неразрешимо според работата на полицията до момента, остава множество въпроси около мотива и поръчителството. Папката с материалите отдавна е сред спрените производства, а извършителите така и не са открити.

На 7 март 2003 г. в 19.45 ч. президентът на "Ем Джи корпорация" Илия Павлов е прострелян в сърцето с един куршум пред входа на административната си сграда на бул. "Г. М. Димитров" в София. Откаран е в "Пирогов", където констатират смъртта му.

Според МВР експерти един снайперист е дебнел на около 47 метра от ярко осветения вход на сградата на "Ем Джи корпорация". Пушката „Щаер” е била поставена на специална скоба. Когато Илия Павлов е застанал в светлината на входа, е бил убит. Гардовете откарват тялото на шефа си в "Пирогов". По-късно са обвинени, че не са му направили „заслон”.

Следват версии и хипотези относно поръчителството на убийството. Според експертите убиецът се е изтеглил по тъмните улички към Студентски град. Там е намерен запален краден опел. Оръжието на престъплението не е открито. Според балистичната експертиза става дума за „Щаер" - модерна за времето си, сигурна и скъпа пушка, хит на нелегалния пазар.

Още през 1998 година Илия Павлов получава американско гражданство. Затова и убийството му има широк отзвук по света. Разследващият британски журналист Миша Глени го включва в книгата си „МакМафия, престъпност без граници”. Там го нарича „убитият американец” . Описано е и погребението му като във филм на Копола.

„Камбаните звъняха петнайсет минути без прекъсване, докато ковчегът пристигаше в катедралата „Света Неделя”. Начело на погребалното шествие вървеше върховният патриарх на Българската православна църква, следван от няколко хиляди души. Като че цяла София се беше събрала в този студен петък през март 2003 година, за да изрази последните си почести към Илия Павлов - човекът, който въплъщаваше за тях периода на прехода”, пише Глени. По думите му в края на църковната служба 30 братя от масонската ложа, към която принадлежал Павлов, са останали сами в църквата. Те са били облечени в катранено черни костюми и с бели цветя в ръцете. Изпълнили таен масонски ритуал за пожелаване на добър път на „брат Павлов към Вечния Изток”. „Облечен в палтото си, с ръкавици и с емблемата на масонската ложа „брат Павлов се представи пред Великия Архитект на Вселената”, пише британският журналист.

Реклама

Присъстващите на погребението на Илия Павлов са елитът на България през 90-те - депутати, петролни магнати, банкери и цял футболен отбор. Впечатление правят познатите на покойния: Клюна, Димата Руснака и Доктора, които също го изпращат в последния му път. Още по-силно впечатление прави отсъствието на американския посланик в България Джим Пардю. Седмица след разстрела САЩ започват спешно разследване на убийството, което също не стига до никъде.

Зет на генерал Чергиланов от ДС

Илия Павлов има два брака. Първият трае само 6 години и е с Антония Чергиланова, с която се запознават като студенти. Тя е дъщеря на генерал Петър Чергиланов, началник на Трето управление в ДС. Смята се, че покрай любимата си Павлов заздравява връзките си в „аристокрацията” на полицията.

Вторият му брак е с актрисата Дарина Георгиева от Казанлък, която отдавна живее извън България и в момента се внедрява в световния шоубизнес.

 

Реклама
Реклама
Реклама