Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6963542 www.bgdnes.bg

След присъда от 4 г. Убиец излиза на свобода,преди да влезе в затвора

Мейсън Кристофър вероятно вече е в чужбина, предполага майката на наръгания Емо

На свобода е британският футболен хулиган Мейсън Кристофър, който наръга смъртоносно абитуриента Емо в сърцето, научи "България Днес".

Чужденецът бе окончателно наказан миналата седмица от Върховния касационен съд. Магистратите решиха той да прекара 4 години зад решетките за бруталното убийство. Оказва се, че британецът е излежал цялата присъда в ареста, докато течеше делото срещу него, и няма да помирише затвора.

Реклама

Кървавият инцидент се разигра на 10 юни 2014 година. Във фаталния ден се разразява масово сбиване между две младежки компании в столичния кв. Горубляне. В тупаника се включват двайсетина момчета. В разгара на мелето англичанинът е извикан като подкрепление от свои приятели. Мейсън Кристофър пристига въоръжен от столичния кв. "Дружба" и се включва в ръкопашния бой. По време на сблъсъка британецът вади нож и ръга в сърцето и корема абитуриента Емил Ботев. Младежът издъхва, въпреки че е откаран в болница от свои приятели.

Ден след убийството Мейсън Кристофър е арестуван и остава зад решетките, докато тече делото срещу него. Миналата седмица от ВКС съобщиха официално, че се потвърждава присъдата на Мейсън Кристофър и той е осъден на 4 г. затвор. Наказанието за убийството е скандално ниско, но това определя законът. Магистратите приемат, че Емо е наръган при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, максималното наказание за това е 5 г. затвор.

По време на делата става ясно, че магистратите приемат версията на чужденеца, че се е защитавал при фаталния инцидент. По думите на Кристофър той е преследван и бит от групата, в която е и Емо, като сблъсъците между младежите са ставали на няколко места из столичния кв. Горубляне. Накрая Ботев подгонва Кристофър, успява да го настигне и тогава чужденецът се обръща и ръга с ножа си.

"Никой не ни уведомява какво се случва. Още чакаме писмото, с което трябва да ни осведомят за присъдата. Аз от медиите научавам всичко", разкри почернената майка на Емо Ботев - Силвия.

"Според мен Мейсън Кристофър вече е на свобода. Най-вероятно вече е в чужбина и там безчинства, имайки предвид криминалното му минало", коментира Силвия Ботева.

Почернената майка е категорична, че борбата й със законите ще продължи, докато Мейсън получи справедливо наказание за отнетия живот на сина й.

"Ще се боря, докато дишам, няма да се предам в името на детето си. Подигравка е 4-годишната присъда за отнет живот. Ще настояваме за възобновяване на делото, ако се наложи, ще стигнем и до Страсбург. Още в началото от прокуратурата трябваше да определят деянието като "умишлено убийство", имаше доказателства. За това престъпление присъдата можеше да е и доживотна", разочарована е Силвия.

Реклама
Реклама
Реклама