Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6964353 www.bgdnes.bg

Смърт на съдийка блокира мегадело

Случаят се влачи 11 години, сега тръгва отначало

Железничари и ченге са обвинени за кражба на плазмени телевизори от влак


Заради липса на написани мотиви мегадело за кражба срещу четирима железничари и транспортен полицай трябва да започне от начало след смъртта на съдия Елена Тодорова. Бившата шефка на Районния съд в Свиленград загина при катастрофа край село Младиново, след като колата й изхвърча и падна от мост преди месец.
Близо 11 години след като гръмна случаят с отмъкнатите 53 плазмени екрана за 47 хил. лв., ще бъде назначен нов, троен съдебен състав. Той отново ще трябва да разпита всички 48 свидетели и поне 4 вещи лица, съобщават от Районния съд в Свиленград пред местния вестник "Старият мост".


Процедурата ще бъде отново задвижена, тъй като съдия Елена Тодорова, която оправда обвиняемите през октомври 2017 г., не е написала мотиви към решението си и не е направила протокол. Според юристи това означава, че присъдата трябва да бъде прогласена за нищожна. Обвинените в крупната кражба от влак на жп гара Свиленград за пореден път бяха оправдани от съда преди година. Прокурорът по делото Милена Славова протестира присъдата пред Хасковския окръжен съд и заседанието е насрочено за 24 юли. Славова настоя подведените под отговорност за престъплението да получат по 3 години затвор условно с 5-годишен изпитателен срок, но съставът, председателстван от Елена Тодорова, не прие това искане.
Процесът стартира през далечната 2007 г. Той вече неведнъж бе приключван с оправдателни присъди след многократни отлагания, прекратявания и възобновявания. Първоначално обвинението бе изготвено от Пловдивската военноокръжна прокуратура, защото в случая бяха намесени и транспортни полицаи. Впоследствие обвинението срещу единия от униформените бе свалено. Така на подсъдимата скамейка седнаха негов колега и четирима жепейци - Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов.

Реклама


През 2012 г. съдията от Районен съд - Свиленград Кремена Стамболиева произнесе за тях оправдателна присъда, която бе потвърдена и от Хасковския окръжен съд. След няколко месеца по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев пред Върховния касационен съд делото бе възобновено и върнато за ново гледане в Свиленград, а оправдателните присъди на петимата бяха отменени. Тогава те се заканиха да внесат иск за 75 000 лева срещу прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата.
След рестарта на процеса всички съдии от Районния съд си направиха отводи, понеже са участвали в процеса, прехвърлян многократно. Това наложи делото да бъде изпратено в Харманли. Там обаче съдия Юлия Станковска, която бе и председател на Районния съд, реши, че въпросът е от компетенциите на специализирания съд и прокуратурата, които да преценят дали има наличие на организирана престъпна група при извършване на престъплението. Преквалифицирането по този член от Наказателния кодекс изискваше по-високо наказание. Така прокуратурата трябваше да препрати преписката в спецсъда, освен ако не протестира решението на съда пред по-горна инстанция. Така и стана. По-горната инстанция обаче реши, че не е налице организирана престъпна група и върна делото наново в Свиленград. В същото време шестият от първоначално нарочените, служителят от жп гара Свиленград Николай Тодоров, осъди прокуратурата.

Още забатачени случаи

Съдия Елена Тодорова бе понижена в длъжност именно заради просрочването на написването на мотиви към делата, които така или иначе е решила. Вместо да ги изготвя в законно установения 30-дневен срок, тя протакала с месеци. Освен това имала 9 обявени за решаване граждански дела още от месец март. Това означава, че те ще бъдат възобновени. Имала и дело за изнасилване, внесено през 2016 г., присъдата по което е произнесла на 9 май, но мотиви също няма. Без мотиви са оставени и други нейни дела от септември 2017 г. и от предишната - 2016 г.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама