Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6964898 www.bgdnes.bg

Пламен без крака покори Шипка на ръце

Не спирайте да изкачвате своите стъпала, казва борбеният младеж

 "Няма невъзможни неща на света. Нужни са само вяра, надежда и мечти, които да дават сила. Никой не бива да спира да изкачва своите стъпала". Така определи пред "България Днес" своето простичко, но даващо криле кредо уникалният Пламен Любенов от Варна, който покори връх Шипка на ръце.

Младежът без крака, който вчера стана на 24 години, спечели сърцата на България през 2016 г. и победи в тв шоуто "България търси талант".

Реклама

За рождения си ден Пламен си подарява осъществяването на поредната мечта. Той скача от инвалидната количка и за две минути изкачва последните 90 стъпала до връх Шипка, ходейки на ръце.

"От дете исках да видя красотата, която се разкрива отгоре, и много пъти съм си я представял. Но когато седнах на последното стъпало, онемях. Божествено е", с усмивка казва Пламен. През уикенда заедно с отбора по баскетбол за хора с увреждания младежът посещава Габрово. След мача тимът решава да се разходи до историческия паметник. По пътя нагоре изведнъж Пламен се сеща за позабравената си детска мечта и без да се чуди, решава, че е настъпил моментът, в който да я осъществи.

"В началото малко се смутих, тъй като имаше много хора, а аз съм притеснителен. Но желанието да покоря Шипка ме завладя напълно и просто го направих", споделя младежът. Приятел заснема изкачването, като само за ден клипът във Фейсбук събира над 105 000 гледания.

"Радвам се, че хората се вълнуват, защото по един или друг начин може да се види, че невъзможни неща няма", допълва Пламен.

Въпреки тежката си съдба той никога не се оплаква и може да бъде пример за подражание. Пламен е изоставен от родителите си съвсем малък и е отраснал по институциите. Това обаче не само, че не е прекършило духа му, но го е направило истински боец. Той е част от националния отбор по баскетбол за хора с увреждания, както и от местния тим "Варна 2010". Танцува невероятно брейк, с което покори и сърцата в "България търси талант". Занимава се със стрийт фитнес, ходи на работа и постоянно изнася улични шоута на "Севастопол" и на входа на Морската градина във Варна. Казва, че единственото нещо, за което няма време, е това да се занимава с глупости. В момента събира пари, за да осъществи следващата си мечта, а именно да си купи специална олекотена инвалидна количка, с която да е по-подвижен и свободен.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама