Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6967872 www.bgdnes.bg

Как да предотвратим или забавим глаукомата advertorial icon

Глаукомата е една от водещите причини за слепота в света и се посочва като приоритетна очна болест от Световната здравна организация. Днес глаукомата засяга приблизително 60,5 милиона души в света като се очаква броят им да достигне 79.6 милиона до 2020 г. В България се предполага, че от глаукома страдат 80 000 души.

Глаукома е хроничнo прогресиращo дегенеративно заболяване, увреждащо зрителния нерв и ганглийните клетки на ретината. Според съвременните определения, глаукомата обединява група от дегенеративни заболявания, засягащи нервните клетки в ретината и самия зрителен нерв, като в патогенезата им основна роля играе стойността на вътреочното налягане. В прогресията на заболяването се уврежда очния нерв, което ограничава периферното зрение, снижава зрителните функции до необратима слепота. Обикновено, в началото глаукомата няма видими симптоми. Зрението остава нормално и няма болка. С развитието на очното заболяване в зрителното поле на човека започват да се появяват бели петна. Страдащите от глаукома обикновено не забелязват тези петна в ежедневните си дейности, докато зрителният нерв не бъде съществено увреден и петната на станат по-големи.

Възможно е да съществува очна хипертония без глаукома. Очната хипертония представлява повишено вътреочно налягане в окото без загуба в зрителното поле или глаукомно увреждане на зрителния нерв. То е съществен рисков фактор за бъдещото развитие на глаукома. Както и при глаукомата, всеки може да развие очна хипертония. В зависимост от отделния случай и от това колко високо е вътреочно налягане офталмологът преценява каква терапия да започне. Целта е спирането или поне забавянето на прогресията на патологичните структурни промени и съхранение на останалото функционално зрение. Търсят се лечебни методи за съхранение на нервната тъкан.

В последните години, предвид подмладяването на заболяването, все повече навлизат продукти от природен произход за невропротекция. Съществено предимство на природните продукти е, че те са подходящи за ранна профилактика. При наличие на рискови фактори за глаукома те могат да се приемат още от по-млада възраст. Освен това, когато глаукомата се докаже, невропротекцията е основна цел за съхранение функцията на оптичния нерв и респективно зрението. Природните продукти трябва да подпомагат терапевтичните цели при глаукома, както и да повишават успеха от лечението. Необходимо е те да имат мощно антиоксидантно действие, съдово и невропротективно действие, да възстановяват и поддържат пигментния епител на ретината и да преминават хемато-ретиналната бариера. На тези изисквания отговарят астаксантин, лутеин, зеаксантин и проантоцианидин. Те се съдържат в продуктът Околут Комби.

Най-активен в човешкото тяло е астаксантин. Той преминава кръвно-ретиналната бариера и осигурява антиоксидантна и противовъзпалителна защита на очите. Работи ефективно като протектор на нервните клетки. Преминава през клетъчните мембрани. Действа като мощен антиоксидант и бързо елиминира свободните радикали.

Антиоксидантната мощност на астаксантин се подпомага от проантоцианидин. Проантоцианидинът е природен продукт от растителен произход. Проантоцианидин разширява действието на Околут Комби, като заздравява колагена и еластина. Той увеличава устойчивостта на капилярите, намалява повишената капилярна пропускливост и ускорява циркулацията на периферна кръв и лимфа. Проантоцианидин действа като антиоксидант и съдов протектор, което е от голямо значение за ретината и съответно за доброто зрение при глаукома. Лутеин и зеаксантин допълват ефектите на Околут Комби по отношение на пигментна и антиоксидантна защита. Лутеин и зеаксантин действат като вътреочни филтри. Лутеин и зеаксантин избирателно се натрупват в макулата и ретината чрез специфичен транспортен белтък туберлин и увеличават плътността на пигментния епител. Прием на лутеин 140 дни значително увеличава пигментната плътност на макулата.

Околут Комби

За здрава ретина и добро зрение

Околут Комби осигурява оптимална грижа за очите като спомага за поддържане на зрителната острота и улеснява адаптацията на очите към тъмнината. Оказва благоприятно въздействие върху зрителния анализатор при умора и стареене.

Околут Комби се дозира по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

Околут Комби не причинява нежелани ефекти. Предлага се в единствената по рода си фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps) – 100% естествени, без съдържание на консерванти, не предизвикват алергии, подходящи за вегетарианци. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

За консултация с лекар можете да се обърнете към Клиника БОРОЛА, София, 1202, ул. Цар Симеон 52, тел. 02/ 983 62 03, e-mail: [email protected]. За по-богата информация посетете www.ocolut.com. Можете да поръчате онлайн на www.momo.bg

Реклама
Реклама
Реклама