Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6971294 www.bgdnes.bg

Авери на Гаргата се измъкват с условни

Авери на кримигероя Атанас Мечев-Гаргата се измъкнаха тихомълком с условни присъди, научи "България Днес". Преди броени дни Николай Загорчин и Христо Гърков са сключили сделка със спецпрокуратурата и са признали, че участват в наркобанда, за да получат условни присъди.

Според обвинението наркогрупировката е действала от януари 2015 г. до 5 юни 2016 г., когато е разбита от ченгетата. Пласьорите са разпространявали наркотици в Банско, Разлог и София, се сочи в обвинителния акт. По данни на разследващите тартор на бандата е Атанас Мечев-Гаргата, а участници - Славчо Джупанов, Ивайло Говедарев, Николай Загорчин и Христо Гърков.

Реклама

Търгували са предимно кокаин и марихуана. Дилърите са били "зареждани" със стока от Гаргата. Това е ставало в столично заведение, като дрогата е била оставяна на маса и прибирана от съответния разпространител, а не е предавана от ръка на ръка. Групата е имала стриктна йерархия и строг контрол, а бригада от силоваци е наказвала провинили се дилъри, издадоха спецченгета.

При задържането на участниците в групата у двама от тях бяха намерени големи количества кокаин, съобщиха след акцията антимафиоти. От споразумението обаче става ясно, че в дома на Гърков е открит едва 1,06 г кокаин със съдържание на активен компонент 26,8% с обща стойност 95,40 лева. Според ченгетата намерената кока е държана с цел разпространение, по решението на организираната престъпна група. Гърков се измъква с 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, а съпроцесникът му Загорчин - с 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок. След сделката с обвинението делото срещу останалите продължава по общия ред, уточнява съдия Вилислава Ангелова.

Освен проблемите с Темида през последните месеци соченият за шеф Наско Гаргата редовно запълва криминалните хроники. Той е сочен за един от големите наркобосове в София. В началото на март Мечев и аверите му Йордан Иванов, Ивайло Ценов и Илиян Кръстанов бяха закопчани в столичната кръчма "Воеводска среща" по сигнал за брутално групово изнасилване на млада жена. Дамата се оплака на ченгетата, че в продължение на няколко часа е насилвана от мутри в приземно помещение, като посегателството било придружено със заплахи и употреба на сила. Впоследствие стана ясно, че момичето се е оплело в показанията си, че избягала, но се върнала да иска пари от насилниците си за такси, което магистратите приеха като житейски нелогично. Затова четиримата мъже бяха освободени набързо срещу парични гаранции.

Престоят зад решетките не уплаши Наско Гаргата и дни по-късно той спретна нова изцепка, заради която бе задържан заедно с четирима криминално проявени свои приятели. Този път известният бос от ъндърграунда се спречка с шофьор на пътя след лек инцидент и бе погнат за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм. Инцидентът стана на столичния бул. "България", където Гаргата обиди, дърпа и блъска опонента си, а за капак му се изплю неколкократно в лицето. Показанията и на тази жертва на Гаргата се оказаха пълен батак. Дори вътрешният министър Валентин Радев коментира, че пострадалият е променил думите си, вероятно под натиск, като отбеляза и че "трудно се работи с такива хора". Според запознати бабаитите са накарали злощастния шофьор да подпише документи, че той е виновен за произшествието. И след второто обвинение Гаргата и аверите му набързо бяха пуснати от кауша.

Месец по-късно Гаргата си изпати, след като гумите на колата му бяха нарязани. Аудито му е било паркирано на ул. "Братя Каназиреви" в Разлог, където криминалният тип живее с приятелката си. За вандалския акт е задържан 29-годишният Асен от същия град, с когото по думите на запознати Гаргата си имал търкания.

Сърце го спасява

Наско Гаргата се спасява от второто задържане благодарение на сърдечни проблеми. Веднага след разглеждането на мярката му за неотклонение в съда той е откаран в клиника заради болното си сърце. Негови близки споделиха, че преди време е претърпял три операции за поставяне на изкуствени клапи. Дори в съдебната зала бяха представени епикризи и кардиограми.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама