Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7008886 www.bgdnes.bg

Музикално общество алармира: Частни партита в музея на Борис Христов

Частни партита се организират в музея на оперния певец Борис Христов в столицата. Това алармира Владимир Велев, председател на Управителния съвет на музикално общество "Борис Христов".

"Новият стар директор (от 2003 г. до сега) позволява на гласа и изкуството на Борис Христов да присъстват в музея по правило само веднъж в месеца (и дори не всеки месец) за 2-3 часа. В останалото време гласът на великия ни оперен изпълнител е изгонен. Вместо това музеят e широко отворен за всевъзможни дейности - изложби, концерти, литературни вечери, курсове по народни танци, продукции на частни музикални педагози, частни партита и т.н.", възнегодува Велев.

Реклама

По негови думи управлението на културната институция е скандално.

"Музеят "Борис Христов" шокира и с няколко "особености" - на фасадата няма обявено работно време, входната врата откъм улицата обичайно е заключена, затворен е в събота и неделя, в които всички нормални музеи по света са отворени. На фасадата му вече седма година стои старият надпис "Музикален център Борис Христов", който от 1 октомври 2011 г. не съществува - тогава е преобразуван в специализиран национален музей "Борис Христов". Такова управление е кощунство спрямо паметта на великия певец", каза още Велев.

И допълни: "През цялото съществуване на музея отговорните лица за управлението на музикалния център/музей се отнасят с престъпно нехайство към творческия архив на певеца, предназначен да бъде дарен на музея от съпругата на певеца - Франка Христов де Рензис. Всеизвестно е, че съпругата на певеца е отказвала да го предостави на България, докато не бъде спазена волята на дарителя и къщата на певеца не се превърне в истински музей".

От музикалното общество обявиха, че са алармирали министри на културата за необходимостта от спешно конституиране на музея, за да не бъде загубен архивът. Това е станало едва през 2011 г. - година след смъртта на Франка, и нищо от предназначения архив от италианската столица Рим не пристигнало у нас.

"България Днес" потърси за коментар директорката на музея Елена Драгостинова. Нейна служителка обясни, че тя е в отпуск и може да говори най-рано след 2 седмици.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама