Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7008896 www.bgdnes.bg

Фалшив сайт на БНТ продава лекарства

Фалшив сайт, който копира визията на интернет страницата на Българската национална телевизия, продава лекарства, видя "България Днес".

Сайтът използва логото на медията и е структуриран едно към едно с начина, по който изглежда официалната страница на телевизията. На челно място е публикувано интервю с лекаря Симеон Тодоров Голтсман, който е представен като ръководител на отдела по ревматология на Българската медицинска академия. Поставена е и снимка на мъж, който позира в лекарски кабинет.

Реклама

При влизането в сайта копие има традиционни рубрики за предавания, сериали и програма. При кликването върху тях не се отварят продукциите на БНТ, а сайтът препраща към друга страница. Там директно се рекламира крем за болки в гърба или ставите. Има форма за онлайн поръчка, както и промоционални оферти на половин цена. Цитирани са и хора със снимки, които препоръчват крема, за който няма категорични доказателства, че лекува.

Заблудата може да бъде избегната от невнимателни потребители, ако по-зорко се вгледат в адреса на фалшивия сайт. И при оригинала, и при копието се изписва БНТ на латиница, но домейнът е различен и оттам идва разликата.

"България Днес" се свърза с националната телевизия за коментар, че логото и визията на сайта им се използват за частни цели. "Преди време имахме проблеми със сайт, който продаваше лекарства. Такива страници постоянно се множат. Подаваме сигнали до МВР и някои от тях ги затварят, но на техни места се появяват нови. Благодарим ви за сигнала, ще прегледаме този случай и ще предприемем необходимите мерки", коментираха пред вестника от пресцентъра на БНТ.

"България Днес" научи още, че Комисията за защита на потребителите също е започнала проверка на недобросъвестните интернет търговци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама