Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7011547 www.bgdnes.bg

118 хиляди ловци хукнаха за пъдпъдък

Ударно започна новият сезон в лова! На мерника са ятата от пъдпъдъци. Ценната малка птичка е първият дивеч, който се разрешава за отстрел още през август месец. Тази година първите ловни излети бяха успешни на много от полетата и нивите из страната.

118 хиляди ловци излязоха с пушки в първия разрешен уикенд. Толкова са официално регистрираните заверени билети за лов за 2018 година. От тях 2757 са новите авджии, които успешно са издържали изпитите и за първи път участват в ловни излети.

Реклама

Освен пъдпъдъците, ценни видове за отстрел през август са още гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини. Всички те спадат в графата мигриращ и дребен местен дивеч и вече могат да се ловуват.

С доста добри резултати се похвалиха ловците от Дунавската равнина. Любимите местообитания на пъдпъдъците са ожънатите ниви, където те събират семена. Проблем се оказва, че голяма част от земеделците пръскат полето с хербициди, веднага щом ожънат реколтата. Това се оказва пагубно за дребните прелетни птици. Оранта също ги прогонва от местата за ловуване.

Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали птици - до 10 броя. Ловуването се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки. Консумацията на алкохол преди и по време на лов е забранена. Във връзка с повишения риск от пожари горските служители апелират ловците да бъдат особено внимателни при боравене с огън.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама