Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7012293 www.bgdnes.bg

Огромна вълна погуби Мариян и Деян (СНИМКИ)

13-годишният Мариян и година по-възрастният Деян са загинали, след като били връхлетени от гигантска вълна. Това обявиха от районната прокуратура във Варна.

Тийнейджърите паднаха от вълнолома във Варна в сряда вечерта, навръх празника на морската столицата. Вчера сутринта беше открито тялото на Мариян и започна процедура по изваждането му от водата. До редакционното приключване на броя тялото на Деян не беше открито, но експерти бяха категорични, че няма големи шансове да е оцелял.

Реклама

"Група от шест деца са слезли в сряда следобед на Морска гара, за да отидат по-късно вечерта на концерта на пристанището за Деня на Варна. Момчетата са на възраст между 11 и 14 години, като са от различни квартали на Варна - от Владиславово, от Виница, имало и от село Каменар", информира Красимир Конов, изпълняващ функциите районен прокурор на Варна.

Момчетата се разхождали по огромните камъни и тетраподи, когато изневиделица ги връхлетяла огромна вълна. Едното момче било запратено далеч в морето, а другото успяло в последния момент да се хване за един от тетраподите. Детето се опитало да се измъкне от хватката на морето, но го връхлетели няколко вълни и то се пуснало. А след това изчезнало в бурното море.

Останалите момчета започнали да викат за помощ, но притеклите се на помощ хора не можели да реагират, тъй като вълните били огромни, а дълбочината - над 10 метра. При появата на първите граждани децата вече били потънали.

Конов определи неприятната случка като "подценяване на обстановката". "В момента тече досъдебно производство по чл. 127 ал. 1 за склоняване към самоубийство. Това е работна квалификация, която не обвързва рамките на разследването. След разпитването на свидетели тази хипотеза е разколебана", обясни прокурорът. За подобно провинение Наказателният кодекс предвижда затвор от една до шест години.

Все още не е категорично ясно дали някой от групата е накарал момчетата да отидат на опасното място, за да покажат мъжество, и така са изгубили живота си. Ще се проверява дали са искали да си направят екстремно селфи, за да се похвалят пред приятели. Децата се познавали от няколко месеца и цяло лято били заедно.

Операцията по търсенето на децата започна още в сряда вечерта, но беше прекратена заради тъмнината и бурното море. Тя беше стартирана отново в 5,30 ч. вчера сутринта.

Двама водолази на Районната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението Любомир Димитров и Красимир Костов с риск за живота си са влезли в морето от страната на тетраподите в сряда вечерта при вълнение 3-4 бала на прибоя, уточняват от Апелативната прокуратура. Спасителите са излезли от морето едва при здрачаване, след като загубили контрол помежду си по време на осигуряването на работата им под водата. Водолазът Димитров е бил блъснат от вълна в тетраподите и е пострадал леко. В опита да бъдат спасени Мариян и Деян се включиха още катери на Морската администрация и екипи на Военноморските сили.

Заради трагичния инцидент бяха отменени всички събития и зарята за празника на Варна.

Реклама
Реклама
Реклама