Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7013947 www.bgdnes.bg

Богородица от ориз

Богородица дарява надежда и вяра от икони... направени от ориз.
Причудливите творения са дело на видинчанката Цвета Цветкова, която от години създава нестандартните си шедьоври.


Изработката на святите изображения отнема много време, тъй като работата по тях е изключително деликатна. Всяко оризово зърно се лепи, като целта е да се изобразят контурите на Божията майка. Внимателно се описват не само телата на светците, но и техните ореоли. След това идва втората част от изработката на иконата. Оризът се боядисва, за да се придаде оригиналност на изображението. Оцветява се дори и рамката на иконата, която същото е направена от зърна от едносемеделното растение от семейство Житни.

Реклама


"От тези уникални икони струи енергията на любовта и смирението, на вярата и надеждата, на добротата и жертвата", казва Цветкова, която е създала десетки святи изображения.


Творенията й са изключително еднообразни, но следват религиозната тематика. Майсторката има икони с Исус Христос, Иван Рилски и други значими представители на християнския свят.


В началото Цвета започва да лепи зърна и да ги оцветява като хоби, но впоследствие осъзнава, че това може да и начин да се прехранва. Тя обявява някои от творбите си за продан, като цената им надминава 100 лева. Допълва, че може да направи изображения и по личните желания на мирянин.


В дунавския град майсторката на оризови икони е много популярна и хората са запознати с делото й. Преди 6 години при откриването на Православен духовен център във Видин Цвета представи своя самостоятелна изложба с творбите си, които предизвикаха възхита у посетителите.


Преди време "България Днес" ви разказа за казанлъчанката Натали Иванова, която прави Богородица от "диаманти". Изображенията са изработени от малки стъклени и пластмасови камъчета, които се лепят върху предварително изготвен шаблон със зададени цветове. Наричат се "диамантени", но не защото са със скъпоценни камъни, а заради бляскавата си визия.

Реклама
Реклама
Реклама