Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7050926 www.bgdnes.bg

Бум на бълхи мутанти

Бълхи мутанти хапят агресивно в цялата страна.

Стотици са сигналите на пострадали през последните седмици, а вчера отговорните институции потвърдиха официално, че има свръхпопулация на озверелите насекоми.

"Кърлежите определено намаляха, но има страшно много бълхи. Повишена популация се появява там, където хората хранят улични котки", коментира д-р Антоанета Тончева, директор на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция, дератизация" във Варна.

Реклама

Тя уточни, че се приемат всички сигнали, но има трудности при обработката, тъй като се работи с аерозоли и не трябва да вали дъжд или да духа вятър.

Експерти изтъкнаха, че нарасналата колония на озверели насекоми се дължи и на двата изключително дъждовни месеци юни и юли. Влагата е добра среда за бълхите да се размножават и сега страдаме от неблагоприятните за хората климатични условия. Бълхите са мутирали, станали са все по-приспособени към оцеляване и удрят многократно - хапят на няколко места едно след друго, като най-уязвими са ръцете и краката.

Проблем с бълхите има не само край морето, но и в София и Пловдив. Най-проблемни са кварталите с преобладаващо ромско население и териториите, обитавани от бежанци. Отговорните институции призовават за добра лична хигиена и да се избягва да се хранят улични котки в непосредствена близост до жилищни сгради.

В Благоевград също пропищяха от гадините, които са се разселили в дворове на къщи и мазета на блокове. В Пиринско не мислят толкова за хапещите насекоми, колкото за други нашественици. Граждани сигнализират, че неколкократно са нараснали популациите на таралежи и охлюви, които могат да бъдат засечени във всички части на града. И докато таралежите прогонват змиите, то охлювите с лекота унищожават растителността.

Преди дни от общината пръскаха срещу кърлежи, бълхи и други насекоми, като насочиха усилията си към детски градинки и зелени площи. Целта е в навечерието на учебната година да няма неприятни нахапвания на малчугани.

Бълхата е известна не само като кръвожадно смучещо насекомо, но и като рекорден скачач - тя е дълга едва 1,5 мм, а може да скочи на 33 см дължина (220 пъти собствения си размера). То е равносилно на човек да скочи над 370 метра.

Реклама
Реклама
Реклама