Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7058331 www.bgdnes.bg

Параграф 22 с автоаптечките

Стандартите на МВР и санитарните магазини се разминават

Борислав РАДОСЛАВОВ

Същински параграф 22 представляват автоаптечките.

Масово в аптеките не се продават изискваните по закон марлени бинтове и стерилни превръзки и така мисията да оборудвате автомобила си по стандартите на МВР е почти невъзможна, показа проверка на "България Днес".

Автоаптечката е част от аварийния комплект на колата. Както липсата на пожарогасител може да донесе глоба, така и липсата на аптечка се наказва с фиш от 20 лв. от Пътна полиция.

Реклама

Според Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата автомобилът е неизправен, ако липсва аптечка. Малцина дори знаят какво точно трябва да съдържа самата автоаптечка. Отговор дава инструкция на здравното министерство от 20 февруари 2008 г.

Според документа в багажника на всяка кола трябва да има по 2 марлени бинта 5 см/5 м, два марлени бинта 8 см/5 м и още два такива с размер 10 см/5 м. Бърза справка в произволно избрани аптеки показва, че такива размери почти никъде не могат да се открият или отдавна не се продават.

Освен това задължително трябва да разполагате с 4 стерилни превръзки за повърхностни рани 10 см/10 см и още една такава с размер 60 см/40 см. Подобни размери превръзки ще е истински късмет, ако откриете. Дори и да намерите, те най-вероятно няма да са стерилни.

Не по-различен е резултатът при търсенето на четири пластира за рани 3 см/6 см, както и на един адхезивен пластир за прикрепване на превръзка 2,5 см/2,5 м. Затова бъдете готови за недоумението в погледа на фармацевтите и заключения от типа "ама това никой никога не го е търсил, няма да ви проверяват".

Не очаквайте да намерите и стерилни полиетиленови ръкавици голям размер. Фармацевтите най-често ще ви предложат обикновени, но не и стерилни.

Останалите задължителни неща - памук, лента за кръвоспиране, обикновен пластир за рани, триъгълна кърпа и кислородна вода, ще откриете по-лесно. Важно е да следите срока на годност и да внимавате с китайските аптечки, защото там има малко памуче и една марличка.

Ето защо дори и да искате да сте изряден шофьор е напълно възможно да влезете в параграф 22. За казуса признават негласно и здравни специалисти, и аптекари, и органи на реда. Може би затова и проверките за автоаптечки са по-редки.

Реклама
Реклама
Реклама