Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7065160 www.bgdnes.bg

Шаранът обича коноп

Конопът е една по-рядко използвана стръв от българските риболовци. Малцина знаят, че тези семена са сред любимите деликатеси на всички шаранови видове. Конопът съдържа специално етерично масло, от което рибите имат нужда. За да можем да го закачим лесно на куката, е нужна термична обработка.

Предварително конопените семена се накисват за няколко часа във вода, след което се варят, докато зрънцата не се разпукат. След това се закачат на сравнително малка и остра кука щ16-20. Това предполага да заложим на риболов на плувка. Обикновено тази примамка се използва в застояли или води с бавно течение. Най-успешна е през топлите месеци от годината, включително началото на есента. Можем да ловим както бабушки, червеноперки и каракуди, така и едри риби като шарани.

Реклама

Задължително е да сварим и конопено семе за подхранка. Към него могат да се добавят най-различни ароматизатори. Малко известна хитрина е, че ако добавим една лъжица захар при варенето, зрънцата ще добият специфичен блясък и ще станат още по-примамливи за рибата. Не изхвърляйте водата, в която сте варили конопа. Тя е прекрасен течен ароматизатор за захранката ви.

През септември започва активното време за риболов на шаран. Най-популярната примамка за тази риба е царевицата във всичките й разновидности. Тя може да бъде както млечна или консервирана, така и твърда. Допълнителните аромати може да окажат още по-силен ефект. При дънен риболов зрънцето обикновено се поставя чрез монтаж "на косъм".

Шараните в големите ни язовири вече се групират в по-дълбоките участъци на дълбочина над 5-6 метра. В реките тези риби предпочитат места с по-бавно течение и тинесто или пясъчно дъно. Захранването е задължително, ако се надяваме на улов на по-трофейни екземпляри.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама