Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7065739 www.bgdnes.bg

8 г. затвор за касапина на Никол

Година след клането в бургаски асансьор

11-годишното момиче е наръгано смъртоносно с нож заради отказана целувка

Осем години затвор получи 16-годишният Иван Иванов за убийството на ученичката Никол, на 11 г., в асансьор на бургаския квартал "Меден рудник". Бургаският окръжен съд призна непълнолетния за виновен по повдигнатото му от прокуратурата обвинение за жестоката смърт на момичето на 20 август 2017 г.

Присъдата на касапина е с една година по-голяма от това, което поиска държавното обвинение за непълнолетния. Иванов трябва да плати и 150 хил. лв. кръвнина на майката на погубеното момиченце - Мими Ставрева. Осъденият трябва да покрие и разноските по делото - малко над 7000 лв.

Реклама

От присъдата на Иванов ще бъде приспаднато времето, в което е бил в ареста от 22 август 2017 г. Окръжните магистрати не приеха тезата на защитата, че Иван е действал в момент на невменяемост. Присъдата е постановена с пълно единодушие на съдебния състав. Престъплението е доказано на 100 %. Иван много добре е съзнавал, че Никол се е мъчила, докато умира. Експертите са категорични, че убиецът е бил вменяем по време на зверското престъпление. Неговата умствена изостаналост не е в тежка форма, а дори е близка до нормалното. Коефициентът му на интелигентност е бил 82, разкри съдия Стефан Стойков. Магистратът уточни, че при Иван е липсвала "спирачка в душата". Той възприемал зверското деяние едва ли не като нещо нормално. Причината е, че Иван е бил отхвърлен от 15-годишната Никол. Това било достатъчно за подсъдимия да "боцне", както той самият се изразява, момиченцето с 20-сантиметрово острие в сънната артерия.

"В последно време се наблюдава една тъжна тенденция, че деца убиват деца. Не съм аз човекът, който да дава съвети, но считам, че това не се дължи единствено на конкретната ситуация, че отказала да го целуне. На мен ми се струва, че начинът, по който е разсъждавал, е резултат на изкривената представа на обществото на това как трябва да се гледат децата. Не може те да са облъчвани денонощно от някакви агресивни филми, електронни игри. Подрастващите живеят в среда на агресия. Аз мисля, че това е една от причините да посегне на момиченцето, плюс неговите лични мотиви. У него я няма тази ценностна база, свързана с най-важното нещо - живота. Така е възпитан. Искал да я накаже!", обясни съдия Стефан Стойков.

Майката на убитото дете - Мими Ставрева, дойде в съда, подкрепяна от свои близки вчера. Тя заяви, че не се съмнява във вината на убиеца.

"Всичко е доказано. Мотивът е бил, че нещо го е издразнило. Поне така твърди той. Но Никол е срамежливо и възпитано дете, не мога да си обясня какво толкова е направила, че да провокира подобна реакция", каза почернената майка в кулоарите на съда. Там бяха и родителите на Иван, които явно все още не могат да повярват какво е направил собственият им син и продължават да защитават тезата за неговата невинност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама