Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7067638 www.bgdnes.bg

Запорират имотите и на Миню Стайков

Прокурори блокираха Арабаджиеви

Прибират скъпите автомобили, запечатват тузарски къщи и вили

Запор над тузарските имоти, автомобили и банкови сметки на семейството на алкохолния бос Миню Стайков иска прокуратурата. Това съобщи обвинител номер едно Сотир Цацаров. Той бе изслушан от парламентарната комисия за борба със сивата икономика.

Алкохолният бос Миню Стайков в момента се намира в ареста, след като името му бе свързано с разбита фабрика за нелегални цигари в Карнобат. При акция в началото на септември в града бяха задържани общо десет души. До момента са повдигнати обвинения на осем от тях, трима от групата все още се издирват. Сред тях е синът на Миню Стайков - Стайко, който е с европейска заповед за арест.

Реклама

Заедно с Миню Стайков зад решетките попадна и шуреят му Белун Хазърбасанов, както и собственикът на имота, където е бил разположен цехът за папироси без бандерол - Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат. Тримата са обвинени в данъчни престъпления, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол.

Миню Стайков в момента се разследва и от Европейската служба за борба с измамите, след като българската прокуратурата открива данни за злоупотреби с евросредства в размер на 7 млн. лв.

Под ударите на закона попаднаха и бившите сватове на Стайкови - Маринела и Ветко Арабаджиеви. Със съответните актове на Специализирания наказателен съд вече е запорирано цялото имущество, което се води на тяхно име, каквато възможност позволява НПК. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев.

Срещу семейство Арабаджиеви в момента се води разследване за данъчни престъпления и пране на пари. В ареста задържан за постоянно е синът им Вълчо Арабаджиев и счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Преди седмица адвокатът на хотелиерската фамилия Илиян Василев съобщи пред медиите, че Ветко и Маринала имат намерение да се предадат. По думите му те пътуват с кола към България, но придвижването им е възпрепятствано заради трафика, създаден от гастарбайтерите. До този момент двамата са в неизвестност, срещу тях са издадени европейски заповеди за арест.

"Арабаджиеви не са правили опит да се свържат с МВР или с разследването. В момента изясняват какви доказателства има обвинението, за да преценят какви действия да предприемат", твърдят от прокуратурата.

По казусите със семейства Стайкови и Арабаджиеви се намесва и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Започната е процедура за проверка след уведомление от прокуратурата. Ако бъде доказано разминаване в доходите и имуществото им, по-голямо от 150 хиляди лева, то може да бъде конфискувано в полза на държавата.

Реклама
Реклама
Реклама