Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7070019 www.bgdnes.bg

Слани и вятър от днес

Лятото официално си отиде! И идват студ, силен вятър и слани.

От днес времето в цялата страна значително се влошава, като високите стойности на температурите и слънчевото време остават като мил спомен.

"Чувствителното понижаване на температурите ще се усети във вторник и сряда. Добрата новина е, че в края на седмицата ще има леко повишение на температурите. Големи количества валежи не се очакват. Заради застудяването обаче ще паднат и първите слани", коментира д-р Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология.

Реклама

Причината за понижаването на температурите е навлизане на студен атмосферен фронт, който дойде у нас в нощта на понеделник срещу вторник. Рязкото понижаване на температурите ще се усети веднага и дневните стойности няма да прехвърлят повече от 15-20 градуса. Валежи се очакват единствено в източните части на страната, като те ще бъдат предимно преди обяд. Вятърът често ще сменя посоката си и ще е носител на мразовит въздух.

Падането на температурите и силният вятър ще създадат условия за снеговалежи в най-високите части на Рила и Стара планина.

Макар астрономическото лято да си отиде, все още има шанс за още топли дни тази година. "Последните сезонни прогнози сочат за динамично време от 10 до 27 октомври. След това ще има по-продължителен сух период, който можем да го оприличим на циганското лято. Ще има слънце в края на октомври. Сутрините ще са хладни - температури от порядъка на 7-11 градуса, а през деня връхната дреха става излишна, защото се повишават температурите", коментира пред "България Днес" климатологът Петър Янков, управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ.

Астрономическата есен настъпи в 4,54 ч сутринта в неделя и от тогава продължителността на деня започна да намалява за сметка на нощта. Светлата част от денонощието ще е все по-къса, докато не се изравни с тъмната през март, когато е пролетно равноденствие.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама